Stavbu ochranáři povolili, zprovoznění ne. Ferrata v Moravském krasu je stále zavřená

Spojení turistiky, horolezectví a jeskyně. Tak vypadá jeskynní ferrata, která vznikla loni v Moravském krasu. S její stavbou ochranáři souhlasili, s jejím zprovozněním váhají. Majitel tak na povolení otevřít ferratu pro veřejnost čeká už tři měsíce.

„Člověk, který si ji chce vyzkoušet, tak jde od začátku po skalní stěně, dostane se na lanový žebřík, pak do okna a nakonec po laně dolů,“ popsal cestu ferratou Aleš Dočkal ze Speleoartu. Jeskyně Hladomorna je lidem přístupná, její stěny ale zatím ne. Právě zprovoznění ferraty se totiž obávají ochranáři. Přitom už před třemi lety dali souhlas trasu vybudovat.

„Předpokládali jsme, že budeme mít konkrétní výsledky a znalosti, jakým způsobem provoz speleoferraty jeskyni ovlivňuje,“ shrnul za CHKO Moravský kras Leoš Štefka. Ochránci se bojí, že by její návštěvníci mohli poničit například krápníkovou výzdobu. „Byť není třeba v takové podobě, jak jsou návštěvníci Moravského krasu zvyklí,“ uvedl Štefka. Dočkal ale uvedl, že místům s krápníky se vyhnuli. „Museli jsme tam udělat lanové přemostění,“ vysvětlil. Dodal, že právě kvůli ochraně vzácných jeskynních útvarů se stavební práce zdržely.

Jeskynní ferrata čeká na otevření (zdroj: ČT24)

Konečné rozhodnutí padne za dva týdny

Ochranáři ale upozorňují, že v jeskyni navíc přebývají netopýři. Zimují tam totiž netopýr velký a netopýr ušatý, kteří jsou poměrně vzácní. Firma se ale hájí, že provozováním ferraty jeskyni neubližují. Naopak jí mohou poskytnout lepší péči, než měla dosud. Uklízeli by v ní například odpadky. Skalní stěnu nad vstupem do Hladomorny už nyní využívají horolezci.

  • Jeskyně sloužila ve středověku jako hladomorna. Výzkumy, které zde prováděl v polovině 19. století Jindřich Wankel, odkryly v půlmetrové vrstvě lidské kosti, smíchané s železnými hroty šípů, spolu s ostruhami, přeskami a střepy středověkých nádob.
  • Jedná se o paleoponorovou jeskyni Bílé vody nacházející se v závěru Holštejnského údolí, jižně od obce Holštejn.
  • Jde o dóm, který tvoří značnou část skalního masivu. Půdorysný rozměr podzemní prostory je 60 na 30 metrů a strop dosahuje výšky až 25 metrů. Šikmo ukloněné dno je poseto chaotickým sborem mohutných balvanů.
  • Zdroj: turistika.cz

Podobná jeskynní ferrata, jen o něco náročnější, funguje už pět let v Ostrově u Macochy. Za sezonu si ji přijde vyzkoušet 500 lidí. Dalších sedmdesát pak má koupenou vstupenku na nově vybudovanou zážitkovou trasu v jeskyni Hladomorna. Jestli se do ní ale nakonec podívají, rozhodnou až ochranáři. Konečné rozhodnutí padne za zhruba dva týdny.