Ze sadů mizí mladé stromky. Krádež zabere zlodějům několik minut

Na podzim jeden vysází, na jaře druhý ukradne. Ovocné stromky mizí z jihomoravských sadů po desítkách i stovkách. Naposledy si zloději odnesli dvě stě mladých jabloní, které rostly v brněnském Starém Lískovci.

„Přišel v noci, rozstřihl plot. Podle našich odhadů tu musel být minimálně půl hodiny, než všechny stromky vytrhal a odnosil,“ popsal lup neznámého zloděje Vít Blaha, který je předsedou představenstva Sady Starý Lískovec. Předpokládá, že nešlo o zahrádkáře, ale o někoho, kdo chce stromky dále prodat. Odnesl si s sebou totiž dvě stě mladých jabloní.

Ty v sadech rostly teprve od loňského podzimu. Protože nebyly ještě ani rok staré, neměly pevně uchycené kořeny a pro zloděje nebylo příliš náročné, je vytáhnout ze země. Z Lískovce nezmizely stromky poprvé. „Když to bylo deset, patnáct stromků, tak jsme mávli rukou. V takovém rozsahu to bylo poprvé,“ dodal Blaha. Nové stromky, který by ztrátu nahradily, mohou zasadit až na podzim.

Kradení stromků: Otázka zručnosti a pár minut (zdroj: ČT24)

Zloděj je v podstatě nedohledatelný

Krádež ovocných stromků překvapila v únoru také starostu Klentnice na Břeclavsku. „Byly mladé, vysoké asi metr dvacet. Daly se rukou vytáhnout, byly tam teprve pár měsíců,“ popsal zmizelé třešně, višně a meruňky tamní starosta Roman Koprivňanský (ČCSD). Podle jeho odhadu zloději vytahání rostlin zabralo zhruba deset minut.

Po pachateli pátral a krádež nahlásil i policii. Ani ta ale zloděje nevypátrala. „Po měsíci jsem dostal dopis o odložení. Podle mě je nedohledatelný, protože stromky vysadí kdekoli jinde,“ vysvětlil starosta. Vzniklá škoda se pohybuje okolo dvanácti set korun. Nyní už na místě ukradených rostou stromky nové – jeřabiny a ořechy. „Aby nelákaly, protože nejsou ovocné,“ dodal.

V Hlohovci kradl někdo z místních

Krádeží stromků se zabývali policisté i minulý rok v Hlohovci. Pachatele nakonec dopadli díky svědkům. Ukázalo se, že je vzal někdo z místních. „Poprodávali to a škodu pak museli nahradit. Za stromky i plot, který rozstříhali,“ okomentovala několik měsíců starý případ jedna z místních.

Podle ovocnářské unie se krade každoročně – na podzim, ale především na jaře. Hned po výsadbě, kdy se mají stromky ještě šanci uchytit. Přitom zloději krádeží ovocných stromů ušetří kolem 150 korun za kus.