Kvůli úniku nafty nepojedou několik dní vlaky mezi Klatovy a Železnou Rudou

Kvůli masivnímu úniku nafty z lokomotivy bude několik dní mimo provoz železniční trať mezi Klatovy a Železnou Rudou. České dráhy proto musely zavést náhradní autobusovou dopravu, která platí i pro mezinárodní vlaky. Likvidace ekologické havárie by podle odhadů měla skončit v pátek po poledni.

Rychlíky nahradí autobusová doprava v úseku Klatovy – Železná Ruda – Alžbětín a zpět, v regionální dopravě budou náhradní autobusy jezdit mezi Klatovy a Janovicemi nad Úhlavou a také z Klatov do Železné Rudy – Alžbětína.

SŽDC navíc kvůli ekologické havárii musela zrušit plánovanou výluku na trati Plzeň–Domažlice, která měla probíhat tento týden. Jenže mezinárodní expresy z Prahy do Mnichova měly jezdit odklonem právě přes Klatovy, což teď není možné.

Hlášení o úniku nafty u Bezděkova na Klatovsku dostali hasiči v pondělí navečer. „Zhruba 700 metrů před obcí uvolněná část podvozku prorazila nádrž lokomotivy. Strojvedoucí byl na únik nafty upozorněn až na nádraží,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková. Odhadem podle ní uniklo do kolejiště kolem 2000 litrů pohonných hmot. Hasiči pak nádrž provizorně utěsnili a zbylou naftu přečerpali do náhradních barelů.

V následujících dnech hasiči Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) odstraní z kontaminované plochy koleje a budou asistovat specializované firmě při asanačních pracích, dodala Jakoubková. Navíc byly na jedno rameno řeky Úhlavy preventivně nainstalované norné stěny.