Akce „ibis do zoo“ nekončí. Třetího odchytili u Brandýsa, několik jich létá po areálu zoo

Jak se v Praze chytají ibisi? (zdroj: ČT24)

Kvůli těžkému a mokrému sněhu se v úterý protrhla v pražské zoo voliéra se vzácnými ibisy skalními a 18 ptáků uletělo. Ještě během dne se podařilo pracovníkům zoo dva z nich odchytit, a to zejména díky pomoci lidí na sociálních sítích. Ředitel zoo Miroslav Bobek pak ve středu na Twitteru oznámil, že na cestě do Tróji už je i třetí ibis. Venku tak zůstává 15 ptáků. Asi tři se sice podle Bobka vrátili do zoo sami, pohybují se ale stále po areálu.

Lidé mohou oznámit pozorování ibisů na telefonní číslo 737 204 532 nebo použít hashtag #ibisdozoo. Mluvčí zoologické zahrady Jana Myslivečková už v úterý ocenila, kolik lidí o výskytu ibisů informovalo. „Ohlas veřejnosti je fantastický, za ten bychom chtěli moc poděkovat,“ uvedla.

V úterý se podařilo pracovníkům zoo odchytit dva z ibisů – jednoho v Holešovicích a druhého přímo v areálu zoologické zahrady. Ve středu dopoledne pak Bobek informoval o tom, že na cestě do zoo je už třetí pták odchycený u Brandýsa.  

Do středečního večera se už žádného dalšího ibisa odchytit nepodařilo. Asi tři se ale podle Bobka pohybují po areálu zoo. Nad Prahou a okolím tak stále létá kolem patnácti ibisů skalních.

Ptákům by podle mluvčí zahrady nynější počasí nemělo dělat problémy. „Stávající klimatické podmínky nejsou pro přežití ibisů limitující, chladno i mráz snášejí dobře. Ibisi jsou víceméně všežraví, s preferencí živočišné potravy,“ uvedla Myslivečková a dodala, že ptáci zvládnou bez obtíží hladovět pět až sedm dní, potravu by si ale měli dokázat za současných podmínek nalézt.

Případná ztráta chov neovlivní

Jeden ibis má podle mluvčí účetní hodnotu 7000 korun. Zvířata ale pražská zoo získává zdarma v rámci spolupráce s jinými zahradami nebo z vlastního chovu. Náklady na opravu poškozené voliéry zoo zatím nevyčíslila, na škody způsobené klimatickými jevy je pojištěná.

Ibis odchycený u Brandýsa
Zdroj: Václav Šilha/Facebook/Zoo Praha

Případná ztráta ibisů evropský chov neovlivní, ibisy skalní se daří úspěšně rozmnožovat v mnoha zahradách, uvedla Myslivečková. „Dle údajů evropské plemenné knihy je v současné době v evropských zoologických zahradách chováno přes 1300 jedinců,“ vyčíslila.

Ibis skalní patří ve volné přírodě mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo jej chová od roku 1985. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy. Ibis skalní má černé peří, péřový límec a červenou lysou hlavu, také nohy a zobák jsou červené.

Ibisové skalní mají v trojském areálu zázemí ve voliéře nazvané Africké skály, která se opírá o skalní masiv. Ibisům poskytují skály přirozený prostor k hnízdění. Společně s nimi zde žijí i další druhy ptáků hnízdících na skalních srázech a také několik druhů vrubozobých ptáků, kteří se zabydleli v jezírku před skalami, uvádí web zahrady.