Bohuslav Svoboda může být znovu primátorem Prahy - TOP 09 nabízí ODS koalici

Pražská TOP 09 nabídla ODS možnost, aby spolu sestavily koalici na magistrátu. Primátorem by se v takovém případě mohl stát Bohuslav Svoboda z ODS, který už tuto funkci vykonával v letech 2010 až 2013, kdy Praze vládla nejprve koalice ODS a ČSSD, později ODS a TOP 09. Pražskou ODS nabídka potěšila, ale nepředstavuje prý žádnou dlouhodobě funkční variantu, protože stabilita není jen o funkci primátora. ODS navíc o nové koalici pro hlavní město nyní vyjednává s ANO, ČSSD, a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN).

Politici TOP 09 ve středu předložili ODS nový návrh ke koaličnímu jednání – navrhují podpis memoranda o partnerství pro Prahu. Součástí nabídky je, že by se do primátorského křesla mohl vrátit Bohuslav Svoboda (ODS).

TOP 09 se odvolává na programovou blízkost obou stran, kterou podle ní potvrdilo už prosincové hlasování o rozpočtu města, ale taky vyjednávání o programových prioritách v uplynulých měsících. 

„Situace, ve které se hlavní město dnes nachází, nemá v novodobých dějinách Prahy obdoby. Víc než rok trvající nekompetentnost, neschopnost a arogance ve vedení města, které reprezentuje primátorka Adriana Krnáčová, už nemůže pokračovat,“ uvedl předseda zastupitelů za TOP 09 Václav Novotný.

Nouza: Chceme odblokovat situaci

Memorandum k partnerství pro Prahu s ODS by podle TOP 09 mělo pomoci dokončit volební období 2014–2018. „Chceme k němu přizvat také další kluby v zastupitelstvu. Věříme, že tento vstřícný krok přispěje k jednání a hlavně povede k vytvoření nejsilnější platformy v rámci zastupitelstva a ke stabilní správě našeho hlavního města,“ uvedl zastupitel Jiří Nouza (TOP 09).

Nouza odmítá, že by se TOP 09 svou nabídkou snažila zabránit sbližování ODS a někdejší koalice; vysvětluje ji především jednáními v uplynulých týdnech a bohatou programovou shodou mezi oběma stranami: „V jednáních jsme se dostali do bodu nula, jednal každý s každým. Chceme odblokovat situaci v zastupitelstvu, tak aby bylo možné najít smysluplnou většinu.“

Praha s provozním rozpočtem nyní neinvestuje a nepřipravuje projekty, podotkl předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Koubek.

ODS: Nabídka neodpovídá na klíčové otázky nejbližších dní

„Nabídka funkce primátora může vypadat jako lákavý bonbónek, nicméně neodpovídá ani na programové otázky, ani na klíčové problémy nejbližších dní,“ uvedl zastupitelský klub ODS v tiskové zprávě.

ODS prý předložila jasné programové priority, o kterých intenzivně jedná s dalšími stranami zastoupenými v pražském zastupitelstvu. „V těchto jednání budeme pokračovat,“ dodali občanští demokraté.

Uskupení TOP 09 a ODS by se neobešlo bez podpory dalších stran, kluby těchto dvou subjektů mají v 65členném zastupitelstvu dohromady 20 zástupců. ODS navíc o nové koalici pro hlavní město nyní vyjednává s ANO, ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN).

Původní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) se rozpadla loni v říjnu, v pětašedesátičlenném zastupitelstvu měla těsnou většinu 33 hlasů. Od té doby Praze vládne rada, která nemá většinu a místo jedenácti členů jich má sedm. Už déle než sto dní taky strany vyjednávají o možné budoucí koalici.

TOP 09 do poloviny ledna jednala s Trojkoalicí a Piráty o menšinové radě, kterou by podpořila právě ODS a také tři nezávislí zastupitelé. Trojice okolo bývalého primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) ale od projektu odstoupila a vyjednávání selhalo, protože plánované seskupení by nemělo v zastupitelstvu většinu. TOP 09 poté chtěla v rámci jednání o nové koalici oslovit také ČSSD.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

V 65členném zastupitelstvu má TOP 09 s nezávislými 12členný klub, ODS má osm zastupitelů. Stejným počtem jako ODS disponuje Trojkoalice a také ČSSD, 17 zastupitelů má ANO. Po čtyřech zastupitelích je za KSČM a piráty, vlastní klub Nezávislí má trojice kolem Hudečka.