Pálení kalů není nebezpečné, uznali litoměřičtí odpůrci. Pokračování ale nechtějí

UDÁLOSTI: Co bude s toxickými kaly z ostravských lagun? (zdroj: ČT24)

Pálení ropných kalů z ostravských lagun není zdraví škodlivé. Prokázala to měření u cementárny v Čížkovicích na Litoměřicku, kde  kaly skončily, a uznávají to i účastníci někdejších protestů proti spalování. Jedním dechem ale zdůrazňují, že nechtějí, aby po spálení první várky cementárna dovezla další. Odpadová společnost, která pro stát ostravské laguny sanuje, se tak musí poohlédnout i po jiných místech, kde by bylo možné kaly spálit.

Kvůli spalování ekologického odpadu z Ostravy probíhaly před čtyřmi lety na Litoměřicku demonstrace, likvidaci ropných kalů v místní cementárně však nezabránily. Nyní už je jasné, že obavy byly zbytečné. Měření ukázala, že v ovzduší žádné nebezpečné látky nejsou. „Nebyly nalezeny žádné problémy,“ uvedl ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

I organizátoři někdejších protestů připouštějí, že se obávali zbytečně. Přesto se na Litoměřicku stávají ostravské kaly aktuálním tématem. Cementárna již spálila asi dvě třetiny kalů a naskýtá se otázka, co bude dále. Místní nechtějí, aby se opakovala situace z roku 2012, což připustil i Jan Špaček z cementárny Lafarge. „Aby se tak nebezpečné látky nepřevážely přes celou republiku do takové zátěže, jakou tady máme,“ zdůvodnil Libor Pisklák z občanské iniciativy Proti kalům.

Společnost AVE, která ostravské ropné laguny sanuje, tak bude mít obtížný úkol: Nalézt místo, kde bude odpad vítán. V podkladech pro soutěž uvedla, že zvažuje skladování u Čáslavi a spalování v Prachovicích a Kralupech nad Vltavou. Materiály už pročítali i na zdejší radnici a jsou proti. Místostarosta Libor Lesák upozornil, že je region silně zatížený, u Kralup je mnoho podniků. Spalovna potom stojí přímo ve městě. „Další spalování tady nepřipadá v úvahu,“ uvedl místostarosta.

AVE ale ujistila, že má ještě dost času, aby řekla, jak s kaly definitivně naloží. Státní podnik Diamo, který jí zakázku zadal, však vidí situaci jinak. Za necelé dva roky již musí být všechna povolení včetně časově náročné studie vlivu na životní prostředí. „Pokud to (AVE) nedokáže, smlouva s ní je ukončena a nastupuje další v pořadí,“ varoval ředitel Diama Tomáš Rychtařík.

Zakázku vyhrála firma AVE díky nejnižší ceně. Nabídla zhruba půl miliardy. Původně se odhadovalo, že sanace bude stát dvojnásobek, tedy až miliardu. Kaly musí dodavatel vytěžit do konce roku 2017.