Strážníci v Brně odhalují více opilých za volantem. Dýchne si každý zastavený

Za jeden týden tři silně opilí řidiči za volantem. Ke dvěma z nich přivolali strážníky kolemjdoucí. Třetího odhalili, když překročil povolenou rychlost. Nově totiž dávají brněnští strážníci dýchnout při kontrole každému řidiči. Loni přistihli téměř pětkrát více opilých šoférů než v roce 2014.

Podle svých slov jel jenom nakoupit. Podle kolemjdoucích jel po chodníku a naboural dvě zaparkovaná auta. Řidiči proto raději zabavili klíčky dřív, než dojeli strážníci. Na otázku, zda pil, několikrát odpověděl, že ne. Nadýchal ale téměř jedno promile. Až pak přiznal, že si po obědě dal víno.

S parkováním měla problém také sedmačtyřicetiletá žena. Ta podle svědků jen popojížděla vpřed a vzad. Na rozdíl od prvního přistiženého pití alkoholu přiznala. Dechovou zkoušku zvládla až popáté. Ukázala 2,18 promile. Přes dvě promile měl také poslední hříšník, kterého zastavila hlídka. „Překročil rychlost o 21 kilometrů v hodině,“ popsal případ mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Brněnští strážníci se zaměřili na alkohol za volantem (zdroj: ČT24)

Opilých řidičů přibývá

Tento případ je pro strážníky dalším důvodem, aby na alkohol testovali všechny řidiče, které zastaví. „Bohužel stále častěji zjišťujeme, že řidiči jezdí pod vlivem alkoholu. Pokud porovnáme loňská a předloňská čísla, tak jich bylo o třicet více,“ popsal situaci Ghanem. Zastavit ale mohou pouze ty, kteří se dopustili přestupku.

Podle policejního mluvčího Jihomoravského kraje Pavla Švába ale už většinou jde o trestné činy. „Zjištěná hodnota převyšuje jedno promile alkoholu. Nejedná se tedy o přestupky,“ vysvětlil. Stejný trend podle něj sleduje policie i u dopravních nehod. „Při jejich zavinění řidiči také popíjeli více než jedno dvě piva,“ uvedl.

Loni sedlo za volant přes čtyři a půl tisíce opilých řidičů, kteří zavinili nehodu. Nejvíc v Moravskoslezském, Středočeském a právě Jihomoravském kraji. Šváb dodal, že počet řidičů, kteří na jihu Moravy jezdí pod vlivem alkoholu, je v posledních dvou letech zhruba stejný – okolo tisícovky.