Vládní novela očima vinařů - strach z likvidace a nevyužitá šance

Chystaná novela zákona o vinařství a vinohradnictví a její podmínky. O nich diskutoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s vinaři a majiteli vináren ve Velkých Bílovicích. Někteří se obávají, že změny pro ně mohou být likvidační. Zpřísní a zprůhlední se například dovoz a prodej vína a pokuta za falšování může dosáhnout až 50 milionů korun.

Modřická firma Krobelus nakupuje víno v tuzemsku i zahraničí. Dál ho pak prodává vinárnám. Dosud užívali k uchování nerezové sudy, jednatel Radek Kalousek se nyní obává, že kvůli novele budou muset využívat pouze takzvané bag-in-boxy, kartonové krabice se zataveným plastovým sáčkem uvnitř.

„Toto se jednou naplní a poté, co se to dočepuje, se tento obal likviduje, vyhodí. Cena jednotkově v řádu 10, 20 korun na jeden litr stoupne,“ uvedl jednatel. Nové znění zákona ale neznamená konec všech sudů. Vinotéky z nich budou moci stáčet dál, pokud je koupí od samotných vinařů - nikoliv od prostředníka.

  • Až 80 procent stáčeného vína pochází z ciziny. Stáčet ve vinotékách ho bude moci jen ten, kdo si ho do Česka sám přiveze.

Změn se obávají i samotní vinaři. Mají strach například i z velkého množství papírování. Podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye nejsou obavy, že jim nové podmínky znemožní prodej vína, opodstatněné. „Myslím si, že je ministerstvo na setkání rozptýlilo a já v nich nevidím racionální základ,“ uvedl.

Novela nezakazuje, pouze definuje

„Zákon neříká, že někdo nemůže prodávat sudové víno, ale jasně definuje, za jakých parametrů to může dělat,“ uvedl na setkání s vinaři ministr zemědělství Marian Jurečka. Podle novely se bude moci víno v sudech prodávat přímo v provozovnách výrobce. Další vinotéky se pak mají kvůli novým pravidlům stát buď výrobci, nebo příjemci.

„Znamená to zaregistrovat se na Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském, mít rámcovou smlouvu s dovozcem vína ze zahraničí nebo jeho výrobcem. Vést evidenci a jednou za rok, 15. ledna, podat ústavu hlášení o ročním prodeji,“ popsal podmínky Jurečka. Je ovšem možné, že některé podniky podmínky pro prodej sudových vín nenaplní. Ty podle něj mají možnost využít prodeje v jednorázových obalech takzvaných bag-in-boxů.

Kdy by mohla novela začít platit, zatím netuší. „Je těžké říct, kdy skončí legislativní proces a zákon bude podepsaný prezidentem. Mohlo by se to stihnout do konce srpna. Slibuju si, že v roce 2017 už trh s vínem pojede podle nových pravidel,“ uzavřel ministr. Návrh novely vinařského zákona zatím schválila jenom vláda, teď ho čeká projednání v Poslanecké sněmovně. 

Speciální vysílání ČT24 k setkání ministra s vinaři (zdroj: ČT24)

Novela zákona jako nevyužitá šance

Nové znění zákona ale neobsahuje všechny body, které Svaz vinařů požadoval. Ten chtěl například hodnotit pančování vína jako trestný čin. „Nejde ani o to, aby byl někdo potrestán a seděl ve vězení. Ale podle potravinového práva se trestá ten, kdo ho prodává spotřebiteli, a už se nevyšetřuje, kdo to způsobil,“ vysvětlil prezident svazu vinařů Tibor Nyitray.  

Nynější znění novely považuje za nevyužitou šanci také místopředseda Vinařské asociace Jindřich Maděřič. „Řeší se pouze sudové víno. To, že se podobné problémy objevují i s lahvovým vínem, zákon v podstatě neřeší,“ shrnul. Vinaři ale shodně dodali, že celkově novelu vítají, pomůže omezit černý trh s vínem a zejména zamezit klamání spotřebitele.  

Dovozci musí víno nahlásit do 12 hodin

Novela vinařského zákona změní i podmínky dovozu. Nově budou muset dovozci nahlásit import vína do dvanácti hodin. Poté jej musí ještě skladovat deset dní, aby ho mohli zkontrolovat pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Na základě výsledků pak rozhodnou, zda víno půjde dále do oběhu, nebo ne. Původně se hovořilo o lhůtě v délce dvaceti nebo dokonce šedesáti dnů.

Dále na hlavní etiketě vín vyrobených nebo lahvovaných v České republice by měl být uvedený původ hroznů, a to písmem minimální velikosti 2,4 milimetru. Vína ze zahraničí pak budou muset mít informaci o původu hroznů nadále na zadní straně.

Jednorázové nádoby ve vinotékách

Vinotéky, které prodávají dovozové víno, budou muset používat pouze znovu nenaplnitelné nádoby – „back-in-boxy“. Původně přitom měl být nápoj v přepravních nádobách. Ty měly být označené kontrolní páskou s unikátním několikačíselným kódem. Ministerstvo zemědělství ale nakonec dalo přednost první variantě.

Podniky, které budou muset využívat jednorázové nádoby, mají na přípravu ještě půlrok od platnosti zákona. Ministerstvo dříve hovořilo také o dalším omezení prodejních míst. Pomoci jim měl bod, podle kterého by se muselo víno ve vinotékách skladovat při 18 stupních Celsia. Takové opatření ale nakonec nedovolil vládní odbor kompatibility s evropským právem.

Původně ministerstvo také zamýšlelo stanovit jednotnou barvu záklopky pro všechny, kteří garantují víno z domácí produkce. Vinaři si ale mohou vybrat, zda ji v barvě trikolory chtějí, nebo ne. Takové rozhodnutí je podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye špatné.