Nechal se pozvat na zahraniční zápas Sparty. Kvůli kritice teď opouští místostarosta Břeclavi své křeslo

Skandál s cestou břeclavských politiků na fotbal má personální důsledky. Místostarosta Milan Vojta rezignoval kvůli kritice opozice, která poukazovala na to, že on a jeho spolustraník z hnutí ANO Martin Marták letěli spolu s fotbalisty Sparty na zahraniční zápasy. Majitel fotbalového klubu přitom vlastní firmu, která v Břeclavi získala 17milionovou zakázku na svoz a likvidaci odpadu.

Milan Vojta se vydal spolu s fotbalovou Spartou jejím leteckým speciálem loni v létě do Ruska, Martin Marták si zase užil fotbalový zápas ve Švýcarsku. Fandit fotbalu letěli zrovna v době, kdy dostala společnost AVE, ve které byl od konce loňského června Martin Marták členem dozorčí rady, zakázku na svoz komunálního odpadu. Milan Vojta byl zase členem představenstva společnosti Hantály – druhé firmy, která se v Břeclavi zabývá odpady a město v ní má majetkový podíl.

Společnost AVE dostala v Břeclavi zakázku za 17 milionů
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Oba politici tvrdí, že souvislost mezi jejich cestami na fotbalové zápasy a zakázkou na svoz komunálního odpadu není. Místostarosta Milan Vojta nicméně nechtěl dál čelit kritice a křeslo na radnici dobrovolně opustil. Hnutí ANO na jeho místo nominuje radního Svatopluka Pěčka a na funkci radního Lukáše Makovce.

Milan Vojta končí ve funkci místostarosty Břeclavi v květnu (zdroj: ČT24)

Martin Marták v zastupitelstvu Břeclavi zůstáva. Oba politici ale odstoupili ze svých funkcí v obou společnostech, které zajišťují pro Břeclav svoz komunálního odpadu.