Kde mají starostu, dostanou dvojnásobek – dvojí metr na obce z vojenských újezdů

Události v regionech: Rozdílný příspěvek obcím, které se vyčlenily z vojenského újezdu (zdroj: ČT24)

Nejasnosti a hořkost provázejí vznik nových obcí v části bývalého vojenského prostoru Hradiště na Karlovarsku. Starostové si totiž stěžují na nerovné podmínky. Obce, které si zvolily svého starostu, dostanou od státu peníze ve výši dvou ročních rozpočtů. Naproti tomu ty, které se rozhodly pro připojení k už existujícím vesnicím, budou mít nárok jen na jeden roční rozpočet.

Albeřice v Karlovarském kraji spadají od Nového roku pod sousední obec Verušičky. Přestala je spravovat armáda, ale obyvatelé nedokázali sestavit vlastní kandidátku.

Na opravy zchátralých domů, kam zatéká a opadává z nich fasáda, budou v Albeřicích potřeba statisíce korun. Nově je teď musí ve svém rozpočtu hledat Verušičky, pod které se přičlenily. Jejich místostarostka Marie Slivčáková (bezp.) uvedla, že už během prvního měsíce museli v Albeřicích řešit i jednu nečekanou investici. Rozbilo se totiž čerpadlo v kotelně za skoro 40 tisíc. 

Naopak v sousedním Bražci si vlastní vedení obce zvolili, a proto dostanou dvojnásobek ročního rozpočtu. Se situací jsou spokojeni, peníze využijí na kanalizaci a čističku odpadních vod.

Obě obce přitom armáda v padesátých letech zabrala a nikoho se neptala. Obě teď musí dohnat náskok obcí v civilním prostoru. „Je to nefér, my už s tím ale nic neuděláme,“ říká místostarostka Verušiček Marie Slivčáková (bezp.).

Ministerstvo: Rozdílný způsob platby navrhli a schválili poslanci

To, že dvě podobné obce, které řeší stejné problémy, nedostanou stejně peněz, vyplývá ze zákona o změně vojenských újezdů. Ten za novou obec nepovažuje tu, kterou spravuje sousední radnice.

Vojenský újezd Hradiště - Doupovské hory
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Ministerstvo obrany přitom trvá na tom, že rozdíl, který vznikající obce vnímají jako nespravedlnost, nezavinilo. Vše se podle něj zrodilo během legislativního procesu v Poslanecké sněmovně.

„Pozměňovací návrh vznikl ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Medek. A právě tento pozměňovací návrh zvýšil nově vzniklým samostatným obcím s vlastním starostou příspěvek na dvojnásobek.

Poslankyně: Příspěvek obcím jsme navrhli až my, vláda s ním nepočítala

Poslankyně Věra Kovářová (TOP 09), členka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, která byla hostem pořadu Události v regionech, ovšem uvedla, že vládní návrh s jakoukoli podporou obcí nepočítal vůbec.

Argumentovala dále tím, že zátěž nově vzniklých obcí je velmi vysoká. „Musí spravovat velké území, mají budovy, mají povinnost postavit nové čističky a opravit školy,“ uvedla Kovářová.

Doplnila, že obce, ke kterým se připojil nový katastr, dostanou peníze z rozpočtového určení daní a dále podle počtu trvale hlášených obyvatel.

Vláda by podle Kovářové měla této skupině obcí nabídnout i dotace. „Měla by zjistit finanční zátěž, kterou tyto obce mají v důsledku připojení, aby se mohlo počítat s případnými prostředky v návrhu státního rozpočtu pro rok 2017,“ dodala. 

  • Rozloha vojenských újezdů v Česku se od 1. ledna 2016 zmenšila o třetinu – na asi 82 tisíc hektarů.
  • Újezd Brdy z vojenské mapy zmizel úplně.
  • Z újezdu Hradiště ubylo 5 tisíc hektarů – jeho aktuální rozloha je asi 28 tisíc hektarů.
  • Kromě Bražce přibyla na Karlovarsku ještě jedna samostatná obec, a to Doupovské Hradiště.
  • K historicky prvním volbám tam šli lidi 16. ledna.