Pražští taxikáři chystají protest, slibují, že kolaps nezpůsobí

Pražští taxikáři uspořádají v pondělí 8. února demonstraci. Chtějí protestovat proti postupu magistrátu, který podle představitelů taxikářů přestal jednat, a také proti tomu, že město nesplnilo slib primátorky Adriany Krnáčové (ANO), že do konce minulého roku zvýší maximální povolenou cenu za kilometr jízdy. Podle primátorky se taxikáři pokusí během protestu v pondělní ranní špičce zablokovat dopravu ve městě. To ale představitelé pořádající Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) odmítají.

Pražští taxikáři jsou nespokojeni s navrhovanými standardy jejich práce s jazykovými a místopisnými testy, které chce město zavést. V listopadu ale jednání Asociace koncesionářů v taxislužbě s městem skončilo bez výsledku a nyní se chystají protestovat. „Od listopadu s námi magistrát nekomunikuje. Na naše výzvy nereaguje,“ uvedl předseda AKT Daniel Tarljovski. Podle pozvánky na demonstraci, ze které citovala ČTK, taxikáři požadují, aby Praha nejenom ustoupila od přezkoušení z jazyka a místopisu, ale také aby zrušila nařízení o stanovení maximálních cen v taxislužbě. 

Primátorce Adrianě Krnáčové taxikáři vytýkají, že jim slíbila, že do konce minulého roku maximální ceny alespoň zvýší, ale to se nestalo. Taxikáře tak přiměla, aby odvolali protestní jízdu naplánovanou na 1. září. Sama primátorka však tvrdí, že ke zvýšení cen nedošlo proto, že AKT nedodala slíbené podklady. Současně AKT obvinila z neserióznosti a odkázala na výsledky poslední kontroly předražování jízd, která proběhla 20. ledna. Tehdy úředníci kontrolovali patnáct řidičů taxi a odhalili devět nepoctivých.

Primátorka se obává blokády ve špičce, taxikáři ji nechystají

„Se stávkou nesouhlasím. Taxikáři k ní nemají oprávněný důvod. Jen si stěžují, vydírají a berou si Pražany jako rukojmí. Chtějí zablokovat ranní dopravu, což bude znamenat jen to, že se lidé nedostanou včas do práce a do škol,“ reagovala primátorka Krnáčová. Taxikáři se mají sejít v pondělí ve tři ráno na Strahově. Že by chtěli narušit pondělní špičku, však odmítají. Podle Daniela Tarljovského je to naopak, brzký termín srazu má zajistit, aby taxíky dopravní špičku nenarušily. Kolik řidičů se protestu zúčastní, zatím není schopen říct. 

Kromě sporů s magistrátem chtějí pražští taxikáři v pondělí protestovat proti alternativním službám. Chtějí, aby se úřady zabývaly problematikou „nelegálního podnikání v čele s UBER“. Proti službám, které fungují podobně jako taxi, nikoli však s profesionálními řidiči, se bouří taxikáři v celé Evropě. Letos již probíhaly protesty i blokády silnic v Paříži a Budapešti.