Obavy z terorismu i uprchlíků: Na Liberecku výrazně stoupl počet žadatelů o zbrojní průkaz

Počet žadatelů o zbrojní průkaz v Libereckém kraji výrazně stoupl. Hlavními důvody jsou podle policie obava z teroristických útoků a uprchlická krize. K odborným zkouškám nutným k získání průkazu se v závěru roku hlásilo měsíčně třikrát více lidí než ještě v červenci. Celkem vlastnilo zbrojní průkaz koncem roku 2015 necelých 11 tisíc obyvatel kraje.

Zatímco v červenci se k odborným zkouškám přihlásilo jen 34 žadatelů, tak od října do konce roku to bylo každý měsíc minimálně sto. Nejvíce zájemců se ke zkouškám přihlásilo v listopadu, a to 134. V prosinci jich bylo 121. „Lze se domnívat, a lidé to i při žádostech o zbrojní průkaz uvádějí, že je to kvůli bezpečnostní situaci ve světě,“ uvedla vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Liberci Dagmar Fialová. „Lidé jsou ovlivněni uprchlickou krizí, ale i teroristickými útoky,“ dodala.

Novou držitelkou zbrojního průkazu je i Petra Horová z Liberce. Ta sice dříve měla ke zbraním respekt, teď má ale dvě pistole a jeden revolver: „Ta situace je čím dál tím ostřejší a kór pro ženu, já se prostě bojím.“

Mezi držiteli zbrojních průkazů však převažují muži, kterých je v kraji skoro deset tisíc. „Lidé si nejčastěji pořizují zbraně za účelem ochrany života, zdraví nebo majetku,“ uvedla Fialová. Takových je v kraji 8908. Někteří ji mají také pro sportovní nebo lovecké účely. „Evidujeme též přes 2000 sběratelů zbraní a osob, které potřebují zbraň k výkonu svého povolání,“ doplnila.

Závěrem loňského roku výrazně vzrostl počet žadatelů (zdroj: ČT24)

Ještě letos se asi podmínky pro získání zbrojního průkazu změní. Podle vládou schválené novely by se měla zkrátit doba jeho platnosti z deseti na pět let, lékaři získají přístup do registru zbraní a větší pravomoci by měli mít i policisté.