V chomutovských školách je radon, třídy se stěhují

Události v regionech: Kontrolní měření má ukázat, kolik je ve školách radonu (zdroj: ČT24)

Ve dvou chomutovských základních školách naměřili zvýšený výskyt radonu. Jedna ze škol proto přestěhovala dvě ohrožené třídy do sousední budovy. Nyní škola a také město čekají na výsledky kontrolního měření.

Kontrolní měření v ZŠ Akademika Heyrovského začalo v pátek, výsledky tak zatím nejsou. Předchozí měření však v některých třídách ukázalo vysokou koncentraci radonu. Podle ředitele školy Miloše Zelenky to zřejmě souvisí s chomutovským podložím. „Předpokládám, že celé podloží, na kterém jsou postaveny školy a na kterém jsou postaveny domy v Chomutově, je radonové,“ uvedl.

Zdůraznil, že přestěhování dvou tříd do sousední budovy souviselo spíš s tím, že je zima. „Šli jsme nad rámec opatření, která doporučil SÚRO (Státní ústav radiační ochrany), to znamená výrazné větrání,“ uvedl.

Pokud kontrolní měření vysokou koncentraci radonu potvrdí, budou zřejmě nutné stavební úpravy. SÚRO je doporučuje provést, pokud koncentrace výrazně převyšuje 400 becquerelů na metr krychlový. Ředitel Zelenka však zdůraznil, že by již byl úkol pro radnici: „Až budou výsledky měření, předáme je zřizovateli. Spolu se zřizovatelem, což je město Chomutov, budeme jednak tak, abychom se radonu zbavili a mohli v klidu a bezpečně vyučovat.“

Události ČT: Chomutovské školy se potýkají s radonem (zdroj: ČT24)

Výskyt radonu ve školách není ojedinělý. Od roku 2011 kontrolují experti plošně zejména mateřské školy a nové případy se objevují každoročně. Problém souvisí se složením půdy v Česku, důsledkem je relativně vysoká koncentrace radonu v budovách ve srovnání s ostatními státy.

Podle Státního zdravotního ústavu také kvůli nadprůměrné koncentraci radonu v budovách umírá každý rok na rakovinu plic asi 900 lidí.