Chrastava chce zbourat ubytovnu Kovák, majitel naopak plánuje opravy

Chrastava si neví rady s bývalou ubytovnou Kovák. Vybydlený panelák má soukromého majitele. Podle radnice je ale dům nebezpečný a dělá městu jen ostudu. Usiluje proto o jeho demolici. Nedaří se jí ale získat povolení. Majitel navíc tvrdí, že připravuje opravu.

Ubytovna Kovák je v Chrastavě ožehavým tématem. Před šesti lety se stala symbolem byznysu se sociálním bydlením. Nefungovala tu kanalizace, netekla voda a stovka lidí se nakonec musela stěhovat. Nyní je dům v havarijním stavu a nadále chátrá. 

Město by proto chtělo, aby Kovák zcela zmizel. „Šest let usilujeme o to, aby došlo k demolici tohoto domu, neboť je nám jasné, že ten už nikdy ničemu sloužit nebude,“ uvedl starosta Michael Canov (SLK). 

Budova, která původně sloužila jako internát, stojí nedaleko hlavní silnice, takže ji vidí takřka každý, kdo kolem města jen projíždí. Starosta kromě jejího stavu kritizuje i nedostatečné zabezpečení. Na vchodových dveřích se sice objevila mříž, dovnitř se ale podle něj lze snadno dostat. „Já už bych to asi nepřelezl, ale myslím, že teenageři určitě,“ poznamenal.

Chrastava si neví rady s bývalou ubytovnou Kovák (zdroj: ČT24)

Majitel chce budovu opravit

Majitel budovy Radim Urban má ale s objektem jiné plány. „Jak bude trochu tepleji, tak se to začne opravovat, ať se pan starosta rozčiluje nebo nerozčiluje,“ uvedl. O připravované opravě se ale zmiňoval už loni a zatím nezačala.

Chrastavská radnice proto trvá na tom, že budova musí k zemi. Pokusila se získat i demoliční výměr, krajský úřad ho ale už dvakrát nevydal. „Posudky obsahově neodpovídaly povaze, která by vedla ke zbourání stavby,“ zdůvodnila mluvčí kraje Andrea Fulková. 

Město ale snahu o odstranění stavby nevzdává. Rozhodnout má posudek soudního znalce – statika. Náklady na případnou demolici Kováku město odhaduje na zhruba dva až tři miliony korun. Pokud by ji muselo provést samo, peníze by po majiteli vymáhalo.

Starostové chtějí, aby stát ubytovny kontroloval

Zchátralé ubytovny jsou běžnou zkušeností mnoha českých měst. Několik starostů proto přišlo s iniciativou, aby stát začal kontrolovat domy, kde za sociálně slabé platí nájemné. Praxe je totiž taková, že řada majitelů ubytoven požaduje neúměrně vysoké nájmy, aniž by se o budovy starali. Starostové proto chtějí, aby pronajímatel musel nově na požádání dokázat, že dům je skutečně v pořádku, například předložením revizí.