Oprava vinohradských tunelů nepustí vlaky na hlavní nádraží

Oprava kolejí ve vinohradských tunelech na měsíc uzavře pražské hlavní nádraží části vlaků. Výluka se týká především regionálních linek ze Všetat a Čerčan, resp. Dobříše do Prahy, ale také rychlíků, které jezdí z Českých Budějovic přes Písek. Od pondělí postihne výluka také některé spoje na lince z Benešova do Prahy.

„Železničáři budou v tunelech opravovat kolejový svršek. Tunely nebudou uzavřeny
úplně, během oprav ale nebude dostatečná kapacita pro průjezd všech vlaků,“ charakterizoval výluku, která začne v sobotu, mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Výluka se v prvních dvou dnech nedotkne žádné linky, na které jezdí elektrické vlaky. Naopak obě regionální linky vedené v nezávislé trakci výluku mít budou. Spoje S3, které jezdí do Prahy z Mladé Boleslavi a Všetat a vinohradským tunelem projíždějí, když jedou z hlavního nádraží na konečnou do Vršovic, pojedou z Vysočan odklonem do Libně, kde budou končit. Podle Českých drah mohou cestující v Libni přestoupit na jiný vlak, který je doveze na hlavní či Masarykovo nádraží.

Osobní vlaky linky S8/S80, která vede do Prahy po trati Posázavského pacifiku z Čerčan a Dobříše, budou mimořádně končit ve Vršovicích. Odtud lze pokračovat elektrickými vlaky regionální linky z Benešova, případně mohou cestující přestoupit na metro na Kačerově.

Rychlíky, které jezdí z Českých Budějovic do Prahy přes Písek a Beroun, potom budou během výluky končit na Smíchově. Směrem do Budějovic budou odjíždět zhruba s pětiminutovým zpožděním, počkají tedy na osobní vlaky, které přivezou cestující z hlavního nádraží.

  • rychlíky Praha – Písek – České Budějovice: nepojedou v úseku Praha hl. n. – Praha-Smíchov
  • osobní vlaky S3 (Praha – Všetaty): nepojedou do stanic Praha hl. n. a Praha-Vršovice, z Vysočan pojedou odklonem do Libně
  • osobní vlaky S8/S80 (Praha – Čerčany/Dobříš): nepojedou v úseku Praha hl. n. – Praha-Vršovice
  • osobní vlaky S9 (Praha – Benešov): část vlaků jezdících v pracovní dny neobslouží stanice Praha-Vršovice a Praha-Strašnice zast.

Od pondělí se potom situace ještě více zkomplikuje, protože čtyři ranní vlaky na lince S9 z Prahy do Benešova pojedou z hlavního nádraží do Hostivaře odklonem, takže neobslouží Vršovice, podobně pojede také několik odpoledních vlaků v opačném směru.

Od pondělí začne také výluka na trati mezi Prahou a Lysou nad Labem, některé rychlíky proto budou jezdit odklonem přes Český Brod a Lysou neobslouží.

Na hlavním nádraží jedna výluka již probíhá, a to již téměř rok. Dlouhodobá oprava zastřešení nástupišť si vyžádala přemístění konečné stanice rychlíků z Děčína na Masarykovo nádraží či protažení trasy rychlíků z Českých Budějovic až do Holešovic.