Spor o kyjovský pivovar: Město jej chce zpět, majitel požaduje náhradu

Kyjov požaduje po majiteli Bohumilu Žandovském navrácení tamního pivovaru. Podnikatel jej koupil před třiadvaceti lety a investoval do něj několik milionů korun. Dokud se s ním město finančně nevyrovná, tak jej prý vracet nechce.

Kyjov argumentuje chybným schválením prodeje. „V průběhu různých právních analýz se ukázalo, že záměr města, rozhodnutí zastupitelstva a potom samotný obsah kupní smlouvy se neshodují," uvedl právní zástupce města Kyjov Zdeněk Joukl. O objekty se pak s majitelem Bohumilem Žandovským město soudilo šest let.

Podle radnice Žandovský získal některé budovy neoprávněně. Loni Nejvyšší soud uznal několik let starý převod areálu za neplatný. V kupní smlouvě byly pozemky, o kterých zastupitelé řádně nehlasovali. Tehdejší starosta Kyjova Jan Letocha ale prý postupoval podle zákona. „Samozřejmě byla to doba hodně pionýrská. Zákon tehdy, jak platil, byl z naší strany naplněn,“ popsal Letocha.

Žandovský podal i ústavní stížnost, kterou však soud zamítl. „Ty důvody byly dva. Stížnost byla předčasná, protože řízení ještě zcela neskončilo. Ve zbytku ji odmítl pro zjevnou neopodstatněnost. Konstatovali jsme, že obecné soudy dospěly k ústavně souladnému závěru,“ vysvětlil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Přestože část soudních jednání ještě probíhá, o podstatné části je už rozhodnuto a v té soudy rozhodly ve prospěch města.

Majitel pivovar vrátí, až se s ním město vyrovná

Majitel však areál vrátit nechce, dokud se s ním město finančně nevyrovná. Koupil bývalý pivovar v centru města před 23 lety a od té doby investoval do jeho oprav. „V průběhu těch let jsme proinvestovali více než 10 milionů. Nejvíce do zpevněných ploch, odkanalizování, elektřiny, plynu,“ vyjmenoval Žandovský.

Město by mu nyní mělo vrátit veškeré finance, které uhradil a také ty, které použil na investice v areálu. „Nedílnou součástí rozsudku je majetkové vypořádání, a to město vůbec neakceptovalo,“ uvedl Žandovský. Zástupce Kyjova podotkl, že se nyní vedou jednání. „Tak aby se všechny nároky postupem času vypořádaly,“ uvedl Joukl.

Budovy plánuje Kyjov zbourat

Radnice na konci prosince Žandovského vyzvala, aby budovu v prvním lednovém týdnu vrátil. K předání ale dosud nedošlo. „Předání objektu a vyrovnání kupní smlouvy spolu nesouvisí. Žalovaný může ten objekt městu Kyjov předat, tyto vzájemné nároky se nevylučují,“ doplnil Joukl.

Město pivovarnický areál po jeho převzetí nejspíše zbourá. Co na jeho místě vznikne, zatím není zřejmé. Radnice chce vypsat architektonickou soutěž a její výsledky předloží veřejnosti. „Po diskuzi se rozhodne, co na tom místě bude,“ uzavřel právní zástupce.