Před 74 lety navázali výsadkáři ze skupiny Silver A první spojení s Londýnem

V Pardubicích v pátek uctili památku členů výsadkové skupiny Silver A. V sobotu 9. ledna to bude přesně 74 let od chvíle, kdy výsadkáři navázali první spojení s exilovou vládou v Londýně z území tehdejšího protektorátu Čechy a Morava.

Členové skupiny Silver A měli být vysazeni na Chrudimsku, ale kvůli nepřesnosti navigace seskočili u Poděbrad. Rychle se však zhostili svých úkolů a díky nim exilová vláda tehdy získala důležité informace o domácím odboji.

Úkolem parašutistů bylo zajistit rádiové spojení s Londýnem. K tomu byli vybaveni vysílačkou s krycím názvem Libuše. Druhým úkolem operace bylo vytvořit středisko, které by koordinovalo činnost dalších vysazených parašutistů v protektorátu.

Výsadkáři měli kontaktovat agenta A-54

Nejdůležitějším úkolem skupiny ale bylo kontaktovat štábního kapitána Morávka z odbojové organizace Obrana národa (skupina Tři králové) a jeho prostřednictvím řízený zdroj v Abwehru, agenta A-54 Paula Thümmela, což byl nejvýznamnější německý informátor zpravodajského oddělení exilové československé vlády během 2. světové války.

Události v regionech: Vzpomínka na účastníky výsadku Silver A (zdroj: ČT24)

„I přes těžké podmínky, ve kterých pracovali, podařilo se parašutistům udržet spojení s Londýnem prakticky pět měsíců,“ připomněl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.

Historici oceňují přínos skupiny Silver A

Na pardubický Zámeček se přišli výsadkářům ze skupiny Silver A – Alfrédu Bartošovi, Josefu Valčíkovi a Jiřímu Potůčkovi – poklonit příbuzní členů odboje. Například Antonín Burdych, jehož otec pomáhal ukrýt jednoho z výsadkářů a nacisti ho na místě zastřelili.

Přesto, že výsadkáři ze Silver A postupně padli, historici považují tuto operaci za jednu z nejvýznamnějších.