Budeme mít vlastní záhonek, těší se lidé z Libavé na rozchod s armádou

Optimalizace vojenských prostorů, která zahrnuje zrušení újezdu Brdy a zmenšení čtyř dalších, zásadně změní život jejich obyvatel, kteří dosud podléhali vojenské správě. Nejlidnatější je Libavá, kde žije více než tisíc obyvatel. Od ledna tam vzniknou tři samostatné obce - Město Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou. Z újezdu Boletice se osamostatní Polná na Šumavě, z Hradiště na Karlovarsku Bražec a Doupovské Hradiště.

Vojenský prostor Libavá se zmenší asi o osm tisíc hektarů. Přípravné výbory zanikajících sídelních útvarů přebírají majetek od armády, která tam v čele s přednostou vládla sedmdesát let.

Lidé si budou moci 16. ledna poprvé zvolit zastupitele a starosty. Do voleb se hlásí stranicky nezávislí kandidáti. Poprvé budou moci lidé z Libavé bydlet ve svém, protože dosud žili jen v pronájmu. Teď si budou moci domy odkoupit.

Konečně ve svém

„Těším se, že se budeme starat o vlastní záhonky,“ uvedl Jan Hňátek, který žije ve vojenském prostoru čtyřiapadesát let. Teď se stane obyvatelem samostatné obce - Města Libavá. Tak jako všichni ostatní z nově vzniklých obcí si bude muset nechat udělat nové doklady. Obce dostanou nová směrovací čísla.

Redaktor ČT: Libavá se připravuje na samostatnost

Lidé z Libavé se připravují na samostatnost od roku 2012, kdy proběhlo hlasování o budoucím územním uspořádání. Ministerstvo obrany zaplatilo opravy vodovodů, kanalizací, elektrických rozvodů, cest, chodníků či mostů. Jen v Libavé, kde rekonstruovalo také poutní kostel ve Staré Vodě či budovu budoucího obecního úřadu, investovalo čtyřicet milionů.

Stát dal na opravy 40 milionů

Vedení nových obcí ale bude muset řešit spoustu problémů. „Jsou tady například bytovky, které připadnou obci. Spousta bytů v nich je prázdných. Bude se to muset nějak řešit,“ uvedl Jindřich Machala z přípravného výboru Města Libavá. Obce budou muset také zajistit financování základní školy, která není naplněna podle platných norem. Samosprávy ji budou muset dotovat.

  • Od 1. ledna zcela zanikne Vojenský újezd Brdy, nahradí ho Chráněná krajinná oblast Brdy.
  • Ministerstvo obrany uvolní 42 000 ze 129 600 hektarů výcvikových území. Újezdy Boletice, Březina, Hradiště a Libavá zeštíhlí. Nejvíce, o čtvrtinu, se zmenší Libavá, nejméně Březina.

Armáda, která provozní výdaje školy dosud hradila, na ni bude přispívat ještě do konce srpna příštího roku. Mzdy učitelů vyplácelo ministerstvo školství a zřizovatelem byl kraj. Krajští radní nedávno odhlasovali v souvislosti s osamostatněním obcí ukončení smlouvy. „Předpokládáme, že od 1. září 2016 se o financování školy v Libavé postarají obce,“ uvedl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD. Dodal, že mohou požádat o dotace.

Vojenský prostor Libavá zřídila vláda Klementa Gottwalda v roce 1946. Do konce války tam žili především Němci. Odejít museli nejen oni, ale také část pozdějších přistěhovalců.