Nová značka v Dědicích má řidiče přimět zpomalit. Jsou na ní tamní děti

Netradiční dopravní značka vyzývá v Dědicích, které jsou městskou částí Vyškova, řidiče k dodržování třicítky v obytné zóně. Jsou na ní děti hrající si v blízkosti cesty.  Právě je nejvíce ohrožují rychle projíždějící auta.

Ještě nedávno chodívali na hřiště se sedmiletou Michaelou a devítiletým Matyášem jejich rodiče. Mají jej nedaleko od domu, ale řidiči jezdící po blízké cestě nerespektovali stanovenou třicetikilometrovou rychlost. „Když jelo nějaké auto, tak jsme tady s maminkami pobíhaly a volaly: děti, běžte dál od té cesty, takže nebezpečné to tady je,“ shrnula za obyvatelky Dědic Michaela Jakubová.

Rodiče se proto rozhodli na speciální značku vyfotit vlastní děti. Ty na ní se značkou maximální povolené rychlosti vyzývají řidiče k zpomalení. Na jedné straně prosí řidiče, aby zpomalili, a na druhé jim zase děkují. Tamní obyvatelé doufají, že značka zapůsobí, a řidiči tak nohu z plynu sundají.

Řidiče má zpomalit značka s místními dětmi (zdroj: ČT24)

Značka je lokálním experimentem

Účinek značky ale snižuje fakt, že je docela malá, navíc je jen v jednom směru. „Jsou na městském pozemku tak, aby nikomu nepřekážely, aby bylo všechno ošetřeno. Ty značky, když jsme je dávali do návrhu, mohly být v průměru o půl metru větší,“ uvedl předseda osadního výboru Dědic Jiří Wasserburger.

Podle Centra dopravního výzkumu je ale mnohem efektivnější, když je silnice při vjezdu do obce užší a je tam například dělicí ostrůvek. „To je jakýsi lokální experiment, nelze odhadnout, jaký to bude mít účinek, příliš bych si od toho nesliboval,“ podotkl výzkumný pracovník Pavel Skládaný z Centra dopravního výzkumu.

Počet dětí sražených autem roste

Další zajímavý způsob zvolili například v Újezdu u Brna, kde nainstalovali plechový 3D model strážníka. Většina obcí ale sází na radary, které ukazují aktuální rychlost, nebo na retardéry. I přesto v celé republice každý rok stoupá počet dětí, které byly sražené na přechodu. Zatímco v roce 2011 to bylo 267 dětí, loni už přes 300. Navíc jen loni se na jižní Moravě stalo téměř pět tisíc dopravních nehod, z toho 70 procent přímo v obci.