ODS kritizuje rozpočet Prahy: Berlín dává dopravnímu podniku polovinu toho co my

Pražští zastupitelé po více než šestihodinové diskusi schválili rozpočet na rok 2016. Příjmy mají být 43,6 miliardy a výdaje 58,7 miliardy korun. Rozdíl město dorovná ze státních příspěvků. Rozpočet kritizovala opozice. TOP 09 prosadila úpravu, kdy se část běžných výdajů přesunula do kapitálové rezervy. Celkový rámec rozpočtu se nezměnil.

Běžné výdaje podle původního plánu stoupnou oproti letošní částce 40,9 miliardy na plánovaných 41,3 miliardy korun. Zvýšení způsobilo například zprovoznění úseku metra A do Motola a o půl miliardy bude vyšší částka, kterou dá Praha městským částem. Příjmy pak mají být asi 43,6 miliardy, tedy o 1,5 miliardy vyšší než letos.

Z investiční, bezmála třináctimiliardové položky dostane nejvíc peněz doprava a rozvoj města a infrastruktury. Společně to bude téměř 8,8 miliardy korun, sama doprava pak 4,72 miliardy. Do dopravy jde také nejvyšší částka v oblasti běžných výdajů, zhruba 17,6 miliardy.

ODS: Berlín dává dopravnímu podniku polovinu co Praha

Návrh rozpočtu kritizovala opozice. „ODS zásadně nesouhlasí s nárůstem běžných výdajů. Pokud by město mělo pokračovat tímto stylem, nebude mít v budoucnu z čeho platit svůj chod,“ řekla zastupitelka Alexandra Udženija (ODS).

Zastupitel Petr Hrabák (TOP 09) zase kritizoval navýšení peněz pro dopravní podnik, které z 11,6 miliardy v roce 2011 vzroste na 13,57 miliardy v roce 2016. Neustálé zvyšování peněz pro DPP kritizoval i předseda pražské ODS Filip Humplík. Například Berlín dává svému dopravnímu podniku polovinu částky co Praha, řekl.

Stará koalice se upsala k přijetí rozpočtu beze změn

Původně Praze hrozilo rozpočtové provizorium, neboť ANO a ČSSD nechaly materiál 1. prosince z jednání rady stáhnout. Schválen byl až o den později na mimořádném jednání rady, jehož svolání primátorka Adriana Krnáčová (ANO) podmínila podpisy pod dokument, v němž slíbilo 34 zastupitelů, že podpoří rozpočet v předloženém znění bez pozměňovacích návrhů.

Jestli jsme doteď měli velmi nestabilní koalici, tak bude myslím ještě daleko nestabilnější. Hlasů není o moc víc, než bylo doteď. Pohled ODS na fungování Prahy je významně jiný než třeba pohled Pirátů nebo zelených. A čím víc máte v koalici stran a volných radikálů, tím je to komplikovanější.
Jindřich Šídlo
komentátor Hospodářských novin

To na čtvrtečním jednání kritizoval předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. „V dějinách tohoto města nemá obdoby, aby se takto nechali zastupitelé vydírat,“ řekl.

Schvalování pražského rozpočtu probíhá souběžně s politickými turbulencemi. Finanční plán pro příští rok sice předložila a prosadila stará koalice ANO, sociálních demokratů a Trojkoalice, zastupitelské kluby ale v současnosti jednají o koalici pěti stran: nezávislých, Pirátů, ODS, Trojkoalice a TOP 09.

TOP 09 přesunula víc než půl miliardy do rezerv

Snažíme se peníze alokovat do investiční části, do nerozdělené, neúčelové rezervy, tak aby Praha měla možnost finanční prostředky investovat, a ne projíst.
Jiří Nouza
zastupitel, TOP 09

Poslední zmíněná strana také ihned po schválení rozpočtu předložila procedurální návrh, který schválený rozpočet upravil. Zastupitel TOP 09 Jiří Hrabák navrhl přesun 680 milionů korun z běžných výdajů do kapitálové rezervy.

„Návrh rozpočtu běžných výdajů na rok 2016 je oproti schválenému rozpočtu roku 2015 vyšší o 1,138 miliardy korun. Na základě této skutečnosti je navrhováno plošné snížení tempa navyšování běžných výdajů,“ řekl Hrabák. Nově by tak běžné výdaje mohly vzrůst o asi 463 milionů korun. Z celkové sumy zastupitelé opozice navrhují sebrat nejvyšší částku dopravnímu podniku, a to 250 milionů korun.

Pro změnu hlasovalo 35 zastupitelů z řad TOP 09, ODS, Trojkoalice, pirátů a nezávislých, kteří nyní vyjednávají o nové koalici. Proti byly ČSSD a KSČM, zastupitelé z řad ANO nehlasovali. Změnu naopak podpořila i nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová.

Návrh opozice na přesun části běžných výdajů v debatě kritizovali mimo jiné někteří zastupitelé z řad ČSSD. „Snížení částky pro záchranku o dvacet milionů znamená propouštění. Jen by mě zajímalo, který z myšlenkových gigantů toto vymyslel,“ řekl lídr sociální demokracie Miloslav Ludvík. 

Naopak ANO vyloženě nespokojené nebylo. „Jsem ráda, že to probíhá touto formou a ne tak, že by rozpočet nebyl přijat,“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.

Nový primátor bude z TOP 09

Jak v pořadu Události, komentáře uvedl předseda klubu pražských zastupitelů TOP 09 a nezávislých Václav Novotný, pokud se podaří sestavit novou pražsku koalici, primátor bude z jejich strany.

Konkrétně by měl v čele města stanout buď přímo on, tedy Václav Novotný, a nebo jeho stranický kolega Jiří Nouza.

Novotný v rozhovoru pro Události, komentáře připomněl, že je jedním z obžalovaných v kauze Opencard. „A jakkoli je ta kauza všeobecně vnímána jako podivná a zdá se, že by měl být obžalován úplně někdo jiný, nemůžu popřít, že obžalovaný jsem. A to je můj handicap, se kterým se musím vyrovnat,“ řekl.

Pokud s ohledem na kauzu Opencard jeho kandidatura přijatelná nebude, usedne v primátorském křeslě Jiří Nouza. Ten je podle Novotného kvalitním kandidátem.