Ústeckou zoo povede Moudrý. Způsob jeho volby kritizovala unie zoologických zahrad

Novým ředitelem ústecké zoologické zahrady bude někdejší dlouholetý ředitel Zoo Děčín Lubomír Moudrý. Do funkce ho jmenovala rada města, řekl náměstek primátorky Jiří Madar (UFO), který byl zároveň předsedou výběrové komise. Moudrý nastoupí do funkce 1. ledna. Po odvolání Jiřího Bálka vede ústeckou zoo prozatím Bořek Voráč. Od výběrového řízení na ředitele se už dříve distancovala Unie českých a slovenských zoologických zahrad.

Podle Madara vybrala Moudrého výběrová komise jednomyslně. „Podle toho, jak vytvořil koncepci, vypracoval generel, nesliboval nesplnitelné, určitě to bude člověk na správném místě a konečně snad na delší dobu,“ uvedl Madar.

Koncepce nového ředitele byla zaměřená jak na zoologickou část, tak na odpočinkové aktivity pro návštěvníky. „Je zpracovaná tak, aby zahrada byla atraktivní, aby se zvedla návštěvnost. Na druhé straně vypíchl i odbornou část, tedy spolupráci se zahraničními zoologickými zahradami, se kterými on osobně spolupracuje,“ vysvětlil Madar.

Právě kvůli ucelené koncepci jednoznačně podpořil Moudrého i další člen výběrové komise, někdejší ředitel Tomáš Kraus. „Podle mého názoru je to člověk s vysokou mírou kompetencí. Úspěšně řídil a z velké části vybudoval děčínskou zoo, má výborné národní i mezinárodní kontakty v zookomunitě, a v neposlední řadě v ústecké zoo kdysi začínal,“ řekl Kraus.

Moudrý vedl děčínskou zoo v letech 1992 až 2007, v současné době působí mimo jiné jako překladatel.

Moudrý: Lidé by si do zoo měli chodit odpočinout

Moudrý se chce soustředit mimo jiné na to, aby zoo přitahovala návštěvníky nejen kvůli zvířatům. „Nemusí to být jen o tom stavět nové expozice, i když průzkumy ukazují, že každá nová expozice návštěvníky generuje. Ale je to jako s každou novou věcí. Lidé si zvyknou a za rok řeknou, že tam nic jiného není. Lidé přijdou do zahrady hlavně kvůli tomu, aby si odpočinuli,“ uvedl Moudrý.

Nový ředitel chce zoo připravit i na možné čerpání dotačních či grantových peněz, spolupracovat přitom bude s odborníky z Česka i zahraničí. Chce taky důkladně analyzovat stav expozic, které se stavěly v 70. a 80. letech. 

Unie zoologických zahrad se od výběrového řízení distancovala

Rada města v říjnu odvolala z funkce ředitele kameramana a dokumentaristu Jiřího Bálka. Zdůvodnila to údajným manažerským selháním. Výběrové řízení na nového ředitele zpochybnila už dříve Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UZSZOO), která se od něj distancovala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Její prezident Miroslav Bobek to zdůvodnil schůzkou mezi zástupci města a výběrové komise, u které měl být právě i Moudrý. Schůzku svolal Bořek Voráč, který zoo vede dočasně po odvolaném Bálkovi. Podle něj šlo o setkání s dlouhodobými přáteli.

Radní města nyní také jmenovali dozorčí radu ústecké zoo, která začne fungovat od začátku příštího roku. Budou v ní tři bývalí ředitelé, kromě Krause a Voráče také Václav Poživil. Doplní je radní Yveta Tomková (nez.), za opoziční zastupitele pak Martin Mata (Nezařazení a TOP 09).