Rakouská Grand Prix má vyprodáno, brněnský závod je nejistý

Vstupenky na Velkou cenu v Brně fanoušci motocyklů často nacházeli pod vánočním stromečkem. Kvůli nejistotě kolem závodů ale letos předprodej na rok 2016 ještě ani nezačal. Primátor Petr Vokřál (ANO) v úterý slíbil, že se lístky začnou prodávat ještě před Vánoci. Jakým způsobem, a kde budou k dostání, chce s dalšími členy Spolku na pořádání závodu – tedy s krajem a Centrálou cestovního ruchu – řešit až v pátek. Na předprodej tak zbydou maximálně tři dny před Štědrým dnem.

„Lístky na Velkou cenu dostávám k Vánocům posledních pět let. Vždycky jako dárek od manželky a pak to spolu absolvujeme. Je to vděčný dárek pod stromeček,“ řekl motorkář Lukáš Králíček. Letos už má manželka nakoupenou náhradní variantu, lístky totiž až doteď nebyly.

Až v úterý primátor oznámil, že ti trpěliví mají do Vánoc ještě šanci je získat. „Dokončujeme jednání s krajem a Automotodromem na tom, jakou formou jsme schopni nabídnout alespoň základní vstupenky na přírodní tribuny tak, aby zájemci na dárek ještě dosáhli,“ uvedl Petr Vokřál.

Předprodej je konkurenční výhoda

Lístky kupovaly jako dárek k Vánocům stovky lidí z celého Česka i zahraničí. V celkových číslech za prodej se přitom právě předvánoční čas výrazně projevil. „Prodalo se až několik desítek procent vstupenek. Samozřejmě je to obrovská konkurenční výhoda prodávat před konkurencí – tedy před okruhy, které jsou nejblíže Brnu a zároveň jsou časově nejblíž, což je Rakousko a Sachsenring,“ potvrdil mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana o předprodejích vstupenek (zdroj: ČT24)

Zatímco Brnu musí stačit na prodej před Vánoci maximálně tři dny, závod v Rakousku, který se má jet týden před brněnským, už hlásí vyprodáno. Brnu navíc kromě lístků zatím stále chybí i smlouva s promotérem. „Očekáváme, že 24. prosince by měla vyběhnout lhůta, kdy jsme schopni zahájit s Dornou oficiální jednání na základě podmínek pro veřejné zakázky o uzavření smlouvy, to bychom chtěli dotáhnout v průběhu svátků,“ doufá Vokřál.

Jestli se závod skutečně pojede, bude jisté i ve chvíli, kdy z kalendáře světového šampionátu zmizí poznámka o tom, že odjetí brněnského závodu podléhá právě uzavření smlouvy.