Obce na Šumavě zřejmě přijdou o část daní od místních podnikatelů

Šumavské obce zřejmě přijdou o další příspěvky z veřejných peněz. Senát sice schválil vyšší příjem z DPH do obecních pokladen, zároveň jim ale snížil podíl z daní místních podnikatelů. Krajské úřady už slíbily pomoc, ale jen formou žádostí o dotace.

Modrava by například měla ročně získat osmdesát tisíc korun z DPH. Zároveň ale přijde o téměř půl milionu od místních podnikatelů - hlavně hoteliérů nebo lesních dělníků. Není ovšem jedinou obcí, o příspěvky přijdou všichni. 

Především obce v rekreačních oblastech přitom vynakládají stovky tisíc korun z rozpočtu na udržení turistického ruchu. Platí také úpravu běžkařských stop nebo přispívají na provoz takzvaných zelených autobusů.

Krajské úřady se jim proto rozhodly pomoci alespoň formou dotací. „Na obnovu a stabilizaci uvolníme v roce 2016 sto milionů korun, na havarijní stavy osmnáct milionů,“ řekl České televizi hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD).

Šumavské obce zřejmě přijdou o další příspěvky z veřejných peněz (zdroj: ČT24)

Novela o rozpočtovém určení daní se nelíbí Sdružení místních samospráv ani Svazu měst a obcí. Původně vláda navrhovala, že peníze navíc z vybrané DPH pošle pouze krajům. Senátoři ale přišli s pozměňovacím návrhem, který přidává i obcím. Zároveň ale zrušili podíl na dani z příjmů podnikatelů, kteří mají v obci trvalý pobyt. Ročně by šlo až o 1,2 miliardy. Změnu musí znovu posoudit sněmovna. V plánu to má ještě letos.

Stožec přišel o polovinu rozpočtu

Šumavské obce už ale o část rozpočtu přišly před dvěma lety, kdy se v rámci rozpočtového určení daní začaly zohledňovat katastry. Tehdy si polepšily hlavně obce, které se vešly do limitu deseti hektarů na jednoho obyvatele.

Obce na Šumavě ale mají málo obyvatel a velká území. Ta vznikla hlavně po druhé světové válce vysídlením Němců a následně zánikem některých osad. O nejvíc peněz přišly například Prášily nebo Stožec, který přišel dokonce o polovinu rozpočtu. Obec kvůli tomu musela letos uzavřít školu.