Kvůli sporům s městem i herci se otevření Kladenského divadla znovu odkládá

Události v regionech: Otevření kladenského divadla se odkládá (zdroj: ČT24)

Otevření Kladenského divadla se po šestileté rekonstrukci opět odkládá. Nově za to můžou spory mezi městem, vedením scény a hereckým souborem. Ten dokonce požaduje odchod ředitelky Blanky Bendlové. Divadlo přitom mělo začít hrát už v lednu.

Budova kladenského divadla sice září novotou, místo diváků čekajících u pokladen je ale v okolí scény klid a prázdno. Město nechce nic uspěchat, kvůli případným reklamacím chce budovu spravovat přímo. Dosud to dělal sám divadelní spolek.

„Reklamace, které se budou vyřizovat, se musí dělat za provozu. Bylo by dobře, aby to město mělo v gesci,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Herci žádají odchod ředitelky

Město bude rozhodovat i o repertoáru. Ředitelka scény to ale považuje za podstatný zásah do jejích ředitelských kompetencí. Kvůli sporům zrušila zkoušky všech nových představení, a tím si proti sobě postavila herce. Ti teď žádají její odchod.

Ředitelka Blanka Bendlová uvedla, že počínání radnice nemohla předpokládat, a že se tyto dvě věci dost nešťastně potkaly ve stejnou dobu. Herečka Alena Štréblová ale naopak říká, že ředitelka za třináct let prokázala svou silnou nekompetenci k tomu, aby divadlo vedla.

Světla v kladenském divadle
Zdroj: ČT24

Na otázku, jestli odstoupí, ředitelka Bendlová odpovídá, že ne. Primátor Volf za ní stojí. Herci se proto bojí, že město postupně kladenský soubor zruší.

„Oni tam budou doma, oni od toho budou mít klíče. Mohu je ubezpečit, že budova je pro náš soubor,“ řekl primátor Volf.

Premiéra by měla být až v září 2016

Dělníci zatím v divadle dokončují poslední úpravy. Ve čtvrtek například zkoušeli osvětlení. Oprava za necelých 170 milionů se kvůli problémům s archeologickým průzkumem a bývalou stavební firmou protáhla ze tří na šest let.

První diváci by do nového hlediště mohli usednout už v polovině března. Slavnostní premiéru chystá divadlo ale až na září.