Jako by tam právě skončila válka, zhodnotil prezident některé čtvrti Ústí nad Labem

Ústí nad Labem je podle prezidenta Miloše Zemana jediné krajské město, které ani při sebevětší zdvořilosti nemůže označit za krásné. Některé části města vypadají, jako by právě skončila druhá světová válka, prohlásil prezident v Kadani, kde zakončil třídenní návštěvu Ústeckého kraje. Primátorka Věra Nechybová (nez.) s kritikou ale nesouhlasí. Podle ní jsou v katastrofálním stavu čtvrti, kde vlastní nemovitosti soukromí majitelé.

„Ústecký kraj má mnoho krásných měst - nejenom Kadaň, ale vzpomeňme na Louny a další historická města. Musím s lítostí konstatovat, že jediné město, které ani při sebevětší zdvořilosti nemohu označit za krásné, a tím se Ústecký kraj k mé lítosti liší od jiných krajských měst, je Ústí nad Labem, jehož některé části vypadají, jako kdyby tam právě skončila druhá světová válka,“ řekl Zeman.

Ústecké primátorce i dalším pracovníkům magistrátu prezident popřál, aby tento stav změnili. Nechybová s ostrou kritikou prezidenta nesouhlasí. „Ústí nad Labem bylo z velké části poničené bombardováním na konci druhé světové války. V minulém režimu demolice pokračovaly a byly často naprosto nekoncepčně stavěny bloky, které do centra města architektonicky nezapadaly. I přesto má Ústí nad Labem řadu krásných míst,“ řekla primátorka.

Brífink Miloše Zemana na závěr návštěvy Ústeckého kraje (zdroj: ČT24)

Nechybová částečně chápe kritiku okrajových čtvrtí, kde jsou i desítky „vybydlených“ domů, což jsou například Předlice. Ty bývají často označovány za sociálně vyloučenou lokalitu. Tamní domy byly privatizovány a majitelé se o ně nestarali. Další byly terčem úvěrových podvodů.

„Domy jsou v soukromých rukách a město nemá téměř žádnou možnost, jak situaci zlepšit. Už opakovaně jsme domy, na které byl vydán demoliční výměr, bourali sami a peníze od majitelů složitě vymáháme,“ doplnila Nechybová. Zároveň ale připomněla, že několik domů v posledních dvou letech změnilo majitele a ti je rekonstruují.

Prezident věří, že nakonec budou těžební limity prolomeny i na lomu ČSA

Třetí den cesty po Ústeckém kraji zahájil prezident návštěvou elektrárny v Ledvicích. Ta je zásobována uhlím z dolu Bílina, kde vláda v říjnu prolomila limity těžby. V lomu ČSA na Mostecku ale stejný krok neumožnila. Lom tak omezuje těžbu a chystá se propouštět.

Prezident na to při cestách po regionu reagoval hned několikrát. V úterý při diskusi se studenty bílinského gymnázia, ve středu v Ledvicích i v Kadani.

Miloš Zeman věří, že těžební limity v lomu ČSA na Mostecku nakonec prolomeny budou. „Doufejme, že toto prolomení časem bude pokračovat i v dalších oblastech,“ uvedl prezident. Také ale řekl, že si myslí, že k tomu nedojde dříve než za dva roky.

Zdůraznil také, že varianta částečného prolomení těžebních limitů je nejhorší ze všech. Buď má vláda zásoby uhlí pod Horním Jiřetínem odepsat, a nebo má těžební limity prolomit.

Prezident věří, že nakonec budou těžební limity prolomeny i na lomu ČSA (zdroj: ČT24)

Těžařům prezident doporučil, aby nejdříve lidem z Horního Jiřetína postavili rodinné domy, a ty jim pak nabídli. „Pokud s tím obyvatelé Horního Jiřetína nebudou souhlasit, není boha, který by je k tomu donutil. Podle platné legislativy musí s touto výměnou souhlasit s tím, že dostanou řekněme rodinný domek,“ uvedl prezident.

Příští rok bude Miloš Zeman v cestách po regionech pokračovat

Poslední zastávka v Ústeckém kraji patřila Kadani. Tam prezident s představiteli města mluvil o sociálně vyloučených lokalitách, o sociálních problémech a o dlouhodobě nezaměstnaných.

Návštěva v Ústeckém kraji byla jeho posledním letošním výjezdem do regionů. Prezident chce v příštím roce v těchto cestách pokračovat. Navštívit chce postupně všechna větší města.