Počet uprchlíků klesá. Policejní kontroly ale neustávají

Více uprchlíků z Blízkého východu a Afriky začalo do České republiky přicházet před půl rokem. Poslední dobou se ale jejich počet výrazně snižuje. Zatímco na konci srpna policie objevila na břeclavském nádraží přes 200 běženců, nyní nachází jednotlivce. Policejní kontroly ale nepolevují.

Projíždějící auta kontroluje v Hevlíně pětice policistů, na Hatích čtveřice. Nejvíce kontrolují dodávky a autobusy. Zaměřují se ale i na osobní auta se zahraničními poznávacími značkami. Nezastavují ale úplně všechny. Nechají auta zpomalit a podívají se, kdo v nich cestuje. Podle toho je nechají buď jet, nebo je zkontrolují.

Policejní hlídky jsou několik týdnů na hranicích v Hevlíně, Mikulově a Břeclavi a na Hatích. Za poslední týden tam objevily pouze jednoho běžence, druhého pak na břeclavském nádraží, kam přijíždějí vlaky ze Slovenska a Maďarska. Migranti se i kvůli kontrolám České republice spíše vyhýbají a jen málo z nich chce v republice zůstat.

Provizorní tábor zůstal prázdný

Právě v Břeclavi na začátku září letošního roku zadržela policie 214 uprchlíků. Na příjezd uprchlíků byla policie připravená. Na břeclavském nádraží si nechala přistavit autobusy a v okolí hlídkovaly desítky strážníků. První vlak s uprchlíky dorazil do Břeclavi v pondělí před půlnocí z Vídně. Další stovka běženců přijela krátce po půlnoci ve vagonech z Maďarska, které dále směřovaly přes Česko do Německa.

Kraj i ministerstvo vnitra poté předpokládaly, že se jižní Morava coby region sousedící s Dolními Rakousy stane tranzitním místem pro běžence směřující do Německa, zejména v mezinárodních vlacích. Proto vznikl na začátku září letošního roku v areálu věznice Poštorná u Břeclavi provizorní stanový tábor. Ten hasiči minulý měsíc zbourali, protože nebyl využívaný. Místo uprchlíkům se pak otevřel vězňům a nyní slouží jako nápravné zařízení.

Vybudování tábora pro běžence vyvolalo v Břeclavi vlnu nevole, přestože stál na oploceném území věznice, která byla při stavbě prázdná. „Všechny signály, které mám, svědčí, že pro místní obyvatele, v podstatě i pro mě, je mnohem přijatelnější varianta věznice,“ uvedl při bourání tábora starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region).

Bez komentáře: Bourání stanového tábora v Poštorné (zdroj: ČT24)

Naopak se naplnilo přijímací středisko pro žadatele o azyl v Zastávce u Brna. Koncem prázdnin bylo plné. Na tři měsíce se proměnilo v ubytovnu pro uprchlické rodiny s dětmi. Nyní tam přicházejí jednotlivci. Za uplynulý víkend přišlo osm uprchlíků. „Máme 50 žadatelů o mezinárodní ochranu. Ta kapacita je tedy využita zhruba čtvrtinově,“ vysvětlil vedoucí Příjímacího střediska Zastávka Josef Sekerka.

Uprchlíků v létě přibylo

Zhruba před půl rokem začal počet zadržených běženců na našem území růst. K 17. červnu policie evidovala o sedm stovek zadržených uprchlíků víc v porovnání s rokem 2014. Policie proto přistoupila k přísnější kontrole hranic. Do poloviny listopadu tak policisté zadrželi přes 3200 osob.

Většinou se jednalo o Syřany, někteří z nich skončili v péči brněnské charity. Její pracovníci během podzimu také začali vyrážet do zahraničí s pomocí. Zatím vyvezli zhruba dvanáct tun materiálu. „Dále vybíráme základní potraviny, zejména trvanlivé potraviny, rybí konzervy, musli tyčinky,“ uvedla vedoucí odborné sociální poradny a služeb pro cizince Veronika Imrichová z Diecézní charity Brno.

V posledních měsících vláda řešila, kolik uprchlíků může Česko přijmout a vymezovala se proti povinným kvótám, lidé se poprvé ve větší míře vydali do ulic. Na protiuprchlické demonstraci v Brně bylo na konci června 700 účastníků, opačný názor ve stejný den přišlo vyjádřit pět stovek lidí.