Litoměřické biskupství otevřelo vlastní minipivovar

Hosté si mohou dát desítku Vikáře nebo jedenáctku Děkana (zdroj: ČT24)

Litoměřické biskupství vybudovalo restauraci s vlastním minipivovarem. Vznikla v budově bývalého kněžského semináře, která nyní funguje jako hostel. Investici do pivovarnictví umožnily peníze z církevních restitucí. K vaření piva se chce ale vrátit i město – litoměřická radnice plánuje obnovení místního pivovaru.

„Jako hlavní, nosné pivo by měla být dvanáctka Štěpán, jedenáctka Děkan a desítka Vikář,“ popisuje plány minipivovaru Richard Krebs z ekonomického odboru litoměřického biskupství. Inspiraci našla církev v zahraničí. „Zvlášť třeba v Rakousku nebo v Německu benediktinské kláštery nebo i biskupství mívají takováto zařízení,“ dodává generální vikář Litoměřické diecéze Stanislav Přibyl. 

20milionovou investici si biskupství mohlo dovolit díky restitucím. Podnikání v pohostinství je pro něj jednou z cest k ekonomické soběstačnosti. Peníze vložené do minipivovaru by se podle představ církve měly vrátit maximálně do dvaceti let. Hosty nemají být jen místní, ale i turisté. Nová pivnice totiž stojí v domě, kde biskupství nabízí ubytování. 

V Litoměřicích ale možná začne vařit pivo i místní pivovar, který skončil provoz před 13 lety. Radnice ho chce totiž obnovit. „V tuto chvíli máme zpracovanou projektovou dokumentaci, je hotové stavební povolení, architektonická studie a probíhá finální fáze, to znamená najít peníze,“ vysvětluje projektový manažer z litoměřického městského úřadu Antonín Tym. Celkem jde zhruba o 200 milionů korun. Podle plánů architektů by areál bývalého pivovaru měly oživit i kavárny.