Opravy památníku bitvy tří císařů skončí kvůli vlhkosti až na jaře

Opravy památníku Mohyla míru na Brněnsku, kde jsou uloženy ostatky padlých z bitvy tří císařů, budou pokračovat i příští rok. Hotové měly být už na začátku prosince, ale restaurátoři museli kvůli vlhkosti nechat malování omítek až na jaro. Práce se tak prodražily na šest a půl milionu. Většinu zaplatí Jihomoravský kraj, kterému stavba patří.

„V září 2013, když jsme vešli, tak byla všude voda. Šla nám pára od úst," popsal dřívější stav památníku architekt Jan Červenák. Předchozí pokusy o odvlhčení stav budovy totiž zhoršily. Otvory, které měly přivádět dovnitř čerstvý vzduch, přiváděly ještě více vlhkosti.

Červenák se proto rozhodl celý památník průběžně temperovat, vytápět a větrat. „Všude máme temperační panely, které jsou řízené ústřednou. Ta přesně vyhodnocuje, kdy bude která tepelná rohož topit," vysvětlil architekt.

Opravy památníku stále pokračují (zdroj: ČT24)

Jenže nově instalované rohože ve zdech ještě musí uzrát. Vlhkost je nyní uvnitř objektu natolik vysoká, že se restaurátoři nemohou pustit do opravy původní výmalby. S obnovou proto začnou příští rok. „Až budou omítky v takovém stavu, aby se to dalo provést. Počítám, že to bude kolem dubna," uvedl hlavní stavbyvedoucí Ladislav Chládek.

Mohyla se otevře na jeden den

Památník se vrací díky restaurátorům do podoby z roku 1912, kdy jej plánoval architekt Josef Franta otevřít. Ze stropu kaple je nově také zavěšený lustr, který objevili ve Frantových skicách. „Nemáme bohužel doklad, zda tu v roce 1912 byl, nebo ne. Vycházíme tedy pouze z toho, co nakreslil," okomentoval zhotovenou repliku ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček.

Hlavní stavební práce jsou už hotové, a tak se památník veřejnosti otevře na jeden den tuto neděli 6. prosince při vzpomínkovém aktu připomínající oběti bitvy tří císařů. Právě jejich ostatky jsou uloženy v prostorách pod kaplí. Návštěvníci pak budou moci zavítat do Mohyly míru v příštím roce, kdy se bude s postupným vysoušením otevírat.