Pražský advent zastíní bezpečnostní opatření

UDÁLOSTI: Pražské trhy budou provázet zvýšená bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Advent v Praze poznamenají bezpečnostní opatření. Pořadatelé potrvdili, že neproběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí, kde v sobotu začínají vánoční trhy. V Pařížské ulici potom bude platit zákaz vjezdu pro auta, organizátoři také vyzvali, aby návštěvu trhů zvážili lidé s kočárky nebo opěšalými malými dětmi či handicapovaní. Pro veřejnost se také zavírají kolektory, kde obvykle probíhají prohlídky.

Pražské vedení zdůvodnilo zrušení tradiční slavnosti s rozsvícením vánočního stromu obavami o bezpečnost jejích účastníků. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) však zdůraznila, že nikdo neočekává, že by v Praze došlo k teroristickému útoku. Příčina je podle ní jiná. „Stačí, když se využije situace, aby se vyvolala panika, a pak už nikdo nemůže garantovat nic,“ řekla primátorka. Dodala, že se jí rozsvícení zrušit nechtělo, ale že jí to „káže svědomí“.

Zrušení slavnosti pobouřilo opozici. Předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija poukázala, že v Praze 2, kde je místostarostkou, se na organizaci vánočních trhů na náměstí Míru nic nemění. „Je to naprosto stejné jako každý rok. Hysterii kolem rozsvěcení vánočního stromku, kterou vyvolala paní primátorka, naprosto nechápeme,“ uvedla.

Zrušení prvního rozsvícení stromu ale není jediným opatřením, které ohlásili pořadatelé vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí. Zvýší se počet členů bezpečnostní agentury, kteří na náměstích budou, do Pařížské ulice a na Staroměstské náměstí se nedostanou auta, oznámil Libor Votruba ze společnosti Taiko, která trhy pořádá.

Organizátoři také vydali doporučení, aby zvážili účast lidé s dětmi mladšími šesti let. Stejná výzva platí i pro handicapované a pro lidi s kočárky. S těmi by mezi 15:00 a 19:00 neměli na trhy vjíždět.

Advent v Praze poznamenají i některá další opatření. Městské části, které také pořádají své vánoční trhy, sice vesměs nechystají žádná opatření, která by byla větší než v minulých letech, obavy však omezí ruch pod ulicemi. Společnost Kolektory Praha se z bezpečnostních důvodů rozhodla uzavřít městskou podzemní infrastrukturu pro veřejnost, zrušila tedy prohlídky své sítě.