Radní Opavy vyslyšeli protesty zaměstnanců a odvolali šéfa divadla Drgáče

Radní Opavy odvolali ve zkušební době ředitele Slezského divadla Karla Drgáče, proti kterému se bouřila většina zaměstnanců. Jeho propuštění doporučili také zastupitelé. Město vyhlásí na místo nové výběrové řízení. Do té doby bude divadlo řídit dosavadní zástupce ředitele.

„O podmínkách výběrového řízení budou jednat zastupitelé na nejbližší schůzi. Do nástupu nového ředitele bude řízením pověřen dosavadní ekonomický náměstek a zástupce ředitele Martin Dobeš,“ informovala Lada Dobrovolná, mluvčí opavského magistrátu, který je zřizovatelem divadla.

Petici proti řediteli podepsalo 130 ze 170 zaměstnanců

Vedení města jmenovalo operního režiséra Karla Drgáče do funkce v červenci. Zanedlouho si na něho začali zaměstnanci stěžovat, nejprve anonymně, poté veřejně. Petici za jeho odvolání podepsalo sto třicet ze sto sedmdesáti zaměstnanců.

Tvrdili, že má arogantní chování a jako šéf je nekompetentní. Kritizovali jeho personální změny, stěžovali si na porušování kolektivní smlouvy i chaotické změny dramaturgického plánu. Podle herce a místopředsedy divadelních odborů Daniela Volného si Drgáčovo odvolání přálo devadesát pět procent zaměstnanců. Někteří prý petici nepodepsali jen ze strachu o místo.

Reportáž: Radní Opavy odvolali šéfa divadla Karla Drgáče

„Pan ředitel vzal divadlo do svých rukou. Myslí si, že si v něm může dělat, co chce. Ignoruje kolektivní smlouvu a odbory, popírá pracovní řád a vyjadřuje se nepěkně o zaměstnancích,“ tvrdil odborář Stanislav Beneš.

Původně dali radní Drgáčovi čas do konce roku, kdy mu končila zkušební lhůta, aby situaci urovnal. Rostoucí nespokojenost zaměstnanců a také doporučení zastupitelů, přimělo radní k rychlejšímu řešení. „Rada neměla jinou možnost, než pana ředitele odvolat. Bylo jen otázkou času, kdy se tak stane,“ řekl náměstek opavského primátora Dalibor Halátek ze Změny pro Opavu.

Drgáč: V Opavě vládne bezpráví

Karel Drgáč vnímá své odvolání jako nespravedlnost a ústupek odborářům, kteří mají podle něho v divadle příliš silnou pozici. „Je to smutný a závažný krok. Potvrzuje to bezpráví, které vládne v Opavě. Mé odvolání dává další možnosti odborovým organizacím k obcházení zákoníku práce. Rada bezpráví jim dala zelenou,“ komentoval nucený odchod z divadla Drgáč.

Odvolaný ředitel Slezského divadla Karel Drgáč a šéf opery Damiano Binetti
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Nespokojenost zaměstnanců vnímal jako důsledek změn, které měly podle něho divadlu prospět. Podle představ radních se měl jako ředitel mimo jiné zasadit o to, aby divadlo více vydělávalo a město mohlo snížit dotace, které dosáhly v minulé roce téměř sedmdesáti milionů.

„Když se něco mění, může to narážet na pohodlí některých kolegů,“ reagoval na protesty podřízených. Při svém nástupu do funkce vyjádřil přání, aby zaměstnanci vnímali jeho příchod jako stmelující prvek pro společnou cestu k divákům všech věkových kategorií.

Drgáč strávil v Opavě dětství a vrátil se tam po pětatřiceti letech. Během své kariéry byl zakládajícím ředitelem Státní opery v Praze, uměleckým šéfem Reduty v Brně nebo šéfem Janáčkovy opery Národního divadla v Brně.