Přihrávání zakázek spřízněným firmám zastupitelé popírají

Devět lidí a šest firem se u Městského soudu v Brně zpovídá z údajné manipulace s veřejnými zakázkami v městské části Brno-Židenice. Podle obžaloby se někteří lidé z vedení radnice předem domlouvali se stavebními firmami, která zakázku vyhraje. Zastupitelé Jiří Nesiba a Marián Hnát (oba ČSSD) to v úterý u soudu popřeli.

Jiří Nesiba působil v minulosti jako židenický místostarosta, Marián Hnát jako radní. Oba sociální demokraté dodnes působí v židenickém zastupitelstvu. Výpovědi obou politiků si soud vyslechl v úterý, shodně vinu popřeli.

Podle spisu byly pochybné tendry na opravu základní umělecké školy a dvou bytových domů v Kuldově a Hrozňatově ulici z let 2010 až 2012. Dodavatelská cena byla podle žalobce Jana Petráska přiměřená a práce byly odvedeny v pořádku. Jde ale o to, jak společnosti zakázky získaly.

O případu pochybných zakázek hovoří žalobce Jan Petrásek (zdroj: ČT24)

Jiří Nesiba soudu řekl, že městská část Židenice má rozpočet okolo 60 milionů korun a ročně řeší desítky menších zakázek v rozsahu od padesáti tisíc do dvou milionů korun. O těch podle něj rozhodovalo vedení židenického úřadu; nejprve prý kolektivně vybralo firmy, které osloví, a pak zástupci radnice spolu vybrali vítěze.

Nesibův stranický kolega Hnát uvedl, že neovlivňoval to, která z firem bude vyzvána v účasti na výběrovém řízení. „Vždy to bylo rozhodnutí kolektivního orgánu. Nikdy ne moje,“ zdůraznil.

Domluvte se

Žalobce má ale jiný názor. Systém podle spisu údajně fungoval tak, že politici oslovili více firem a v podstatě jim řekli, ať se předem domluví na tom, která z nich zakázku získá. Předem domluvený vítěz pak předložil radnici projekt s nejlepší cenou. Na nesrovnalosti se přišlo při prověřování podnětů k přidělování městských bytů.

Všem obžalovaným hrozí dva až osm let vězení. Při soudním jednání zazněly i odposlechy telefonických hovorů mezi Nesibou a Hnátem a zástupci stavebních firem. Z kontextu rozhovorů sice vyplývá, že hovoří o různých finančních částkách, nahrávky jsou ale obsahově neurčité.

Obžalovaným hrozí dva až osm let vězení
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Kriminalisté tak při vyšetřování případu nezjistili, co měli komunální politici spolu s právníkem radnice Lukášem Rafajem, který je dalším z obžalovaných, za sjednání zakázek dostat.

Všechny zakázky byly pod dva miliony korun. V těchto případech zákon umožňuje radnici přímo oslovit firmy, aby se ucházely o zakázku, a nabídku není nutné zveřejňovat.