Muž otrávený metanolem je ve vážném stavu, policie hledá původ alkoholu

V kladenské nemocnici leží ve velmi vážném stavu muž, který se otrávil metanolem. Potvrdily to testy a případ už vyšetřují policisté. Snaží se zjistit hlavně to, kde muž k závadnému alkoholu přišel. Plošná opatření kvůli otravě policie zatím nechystá. Vyzývá lidi, aby nepili alkohol neznámého původu.

Šestašedesátiletý muž z Kladenska leží od neděle v kladenské nemocnici. Jeho stav je sice stabilizovaný, ale velmi vážný. Výsledky posledních testů se sice mírně zlepšily, muž ale stále leží na oddělení ARO v umělém spánku.

Policie nyní vyšetřuje, jestli si alkohol někde koupil, nebo ho měl ze starých zásob. Za přítomnosti jeho rodiny už provedla domovní prohlídku v domě, kde bydlí. Zajistila lahve od nápojů, které budou odeslány na expertizu. Kriminalisté se snaží zajistit i výpovědi svědků, kteří s mužem byli v poslední době v kontaktu. 

Mezi lidmi jsou stále stovky litrů toxického alkoholu

Zatím tedy policie neví, jestli má případ spojitost se sérií otrav z roku 2012. Metanolová kauza si od září 2012 do února 2014 vyžádala 48 životů. Desítky dalších lidí mají doživotní následky. Na Kladensku řešili policisté jeden smrtelný případ. Zdroj otravy se ale nikdy nepodařilo odhalit.

V Česku se objevil další případ otravy metanolem (zdroj: ČT24)

Loni 21. května vynesl Krajský soud ve Zlíně verdikt v jedné z větví této kauzy. Míchači toxické směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí. Hlavní distributor, Jiří Vacula, má být ve vězení 15 let. Tresty pro Fiana a Křepelu letos v únoru potvrdil i odvolací vrchní soud. 

Tři roky od vypuknutí metanolové kauzy jsou ale mezi lidmi zřejmě stále stovky litrů toxického alkoholu. Podle zpráv z předloňského podzimu se nepodařilo najít asi dva tisíce z až 15 tisíc litrů nebezpečného alkoholu.