Lihová mafie: Pražanovi prý pančovali líh v likérce AB style

V rozplétání dalšího z případu v kauze takzvané lihové mafie pokračuje Krajský soud ve Zlíně. Zabývá se obžalobou Stanislava Pražana seniora a Stanislava Pražana juniora, kteří údajně pančovali výrobky frýdecko-místecké likérky AB style. Otec a syn připravili při obchodech s nelegálním lihem od Radka Březiny stát na daních nejméně o 353 milionů korun.

„Domnívám se, že veškerý pančovaný alkohol mé likérky AB style pocházel z produkce Pražanů,“ uvedl u soudu bývalý majitel likérky AB style Milan Antoniazi. Podle svých slov od obchodních partnerů zjistil, že jeho vlastní výrobky nemohly pančovaným konkurovat. Ty stály totiž až o polovinu méně.

Dodal, že v letech 2006 a později se na trhu v celé zemi objevilo mnoho padělků výrobků jeho společnosti. Kvůli tomu prý celníci a policie v likérce udělali 275 kontrol. Pro objasnění věci si najal soukromého detektiva, který podle něj i s pomocí informací Radka Březiny zjistil, že pančované výrobky pocházejí od otce a syna Pražanových, kteří měli výrobní prostory a sklady v Tlumačově, Fryštáku a Kostelci na Zlínsku.

Likérku AB style prý kontaktovala i jednatelka tiskárny z Otrokovic, která vyráběla její etikety. Zakázky údajně byly i na půl milionu kusů, faktury platila firma ze Zlínska. Antoniazi řekl, že předal získané informace policii a celní správě.

Pražanovi policii dlouho unikali

Pražanovi patřili mezi klíčové odběratele lihu od takzvané lihové mafie reprezentované Radkem Březinou. Policii dlouho unikali. Na lihové obchody otce a syna ji upozornil až jejich konkurent Tomáš Březina. Vše tomu nasvědčuje.

Je to prvořadý zájem hlavně Tomáše Březiny, který v souběžně vedeném případu u soudu v Olomouci žádá o status spolupracujícího obviněného. Informace výměnou za mírnější potrestání. To je podstata jeho motivace.
Josef Kvasnička
redaktor ČT

Radek Březina v roli svědka odmítl vypovídat, naopak jeho bratr Tomáš Březina mluvil velmi košatě. Březinovi a Pražanovi ale byli dříve blízkými obchodními partnery. Březinovi líh produkovali, Pražanovi s ním obchodovali.

Líh si obě skupiny předávaly za jasně daných podmínek. Dodavatel většinou líh přivezl na odlehlé místo, klíč nechal na blatníku a odešel. Vrátil se až k prázdnému autu. Obě skupiny se tak spolu prakticky skoro nikdy nesetkaly. Vídali se pouze šéfové gangů, kteří spolu účtovali peníze.

K odhalení Pražanů pomohli Březinovi

Když policisté zadrželi bratry Březinovy, tak zabavili i počítače. Podařilo se jim z nich získat data a díky výpovědím Tomáše Březiny byly odtajněny do té doby neznámé konspirativní zkratky, a proto jim mohli policisté přiřadit konkrétní jména.

Pražanovi vinu odmítají. Starší z obžalovaných prý Březinovy neznal, mladší jen zběžně z baru či diskotéky. Pražan mladší řekl, že jejich likérka odebírala líh od lihovaru v Kojetíně, nelegální od Tomáše Březiny prý odmítl, přestože mu prý Březina vyhrožoval, že v tomto případě budou kriminalizováni. Pokud je ale soud uzná vinnými, hrozí jim až třináctileté vězení.