Zaplaťte za odpad, vzkazuje magistrát zahraničním studentům

Dopis s výzvou k zaplacení poplatků za odpad rozesílá brněnský magistrát, a to konkrétně do schránek zahraničních studentů, kteří v Brně bydlí na kolejích. Radnice má podle vyhlášky na 670 korun od studentů z ciziny nárok. Třeba rektor brněnského VUT ale říká, že jde o zbytečnou šikanu a negativní reklamu města.

Necelých sedm set korun ročně. Tolik stojí každého Brňana vyvážení popelnic. Poplatek ale podle vyhlášky musí zaplatit i cizinci, kteří ve městě přebývají déle než tři měsíce, mezi nimi i zahraniční studenti.

Obálku s výzvou k zaplacení vyhlíží i Filip Kaučeryk, i když z ní žádnou radost nemá. V Brně studuje na elektrotechnické fakultě VUT, původem je ale Slovák. Konkrétně jeden ze čtyř tisíc zahraničních studentů, kteří na brněnské technice studují.

Magistrát teď obesílá zahraniční studenty, kteří na poplatku dluží, a chce ho doplatit i zpětně. Pro některé to znamená zaplatit i tři roky nazpět, tedy více než osmnáct set. „Necháváme tu část našich příjmů, dáváme za ubytování, za stravu, jsou to obrovské peníze. A ještě aby od nás vybíralo město, to je dost nespravedlivé,“ myslí si Kaučeryk.

Město odpuštení nechystá

Filip Kaučeryk není se svým názorem sám, podobný postoj má i rektor VUT. Škola se proto obrátila na magistrát s prosbou, aby zahraničním studentům poplatek za odpad odpouštěl. „Je důležité, aby město studenty spíš lákalo, než je zatěžovalo zbytečnou byrokracií. Zahraniční studenti platí poplatky za odpad ve svých domovských státech a částečně i v poplatku za ubytování na vysokoškolských kolejích,“ vysvětlila mluvčí VUT Radana Kolčavová.

Mluvčí VUT Radana Kolčavová o výzvě rektora k poplatkům (zdroj: ČT24)

Od poplatku za odpad jsou v Brně už nyní osvobozeni třeba lidé, kteří mají trvalé bydliště na obecním úřadě, třetí a další děti z početnějších rodin nebo nezletilí umístění v ústavech.

Poplatky od zahraničních studentů by přinesly do městské pokladny až sedm milionů korun ročně, tedy asi dvě procenta celkových nákladů za odpad. Výjimku proto radnice nezvažuje. Odstranění zdvojené platby kolejím a městu ale odstranit chce.

„Budeme se snažit najít takový systém, který bude férový a odstraní dvojí zpoplatnění. Na druhou stranu se snažíme, aby se na nákladech podíleli všichni,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Martin Ander (Strana zelených).

Brno loni požadovalo poplatek za odpad od více než 420 tisíců poplatníků, město na likvidaci komunálního odpadu vynaložilo přes 180 milionů korun.