Pramen Ohře poprvé vyschl, nepomohl ani déšť

Pramen řeky Ohře v Bavorsku úplně vyschl. Pod horou Schneeberg běžně vytéká silný proud vody. V posledních dnech se ale neobjevila ani kapka. Může za to horké léto a teplý podzim. Voda se nezvedla ani po posledních deštivých dnech.

Průvodce tamního geoparku Dieter Schmidt České televizi řekl, že pramen vyschl zřejmě vůbec poprvé. Pravidelně k němu vodí turisty, za svých sedmapadesát let ale nic takového nezažil.

I starší obyvatelé z okolí potvrzují, že tak nízkou hladinu podzemní vody zde ještě nikdy neměli. Ještě v květnu přitom bylo prameniště plné vody. 

Pramen Ohře v květnu
Zdroj: ČT24

Podle odborníků z Povodí Ohře má ale vyschnutí pramene zásadní vliv jen na první stovky metrů, maximálně několik kilometrů vodního toku. Řeku, která je dlouhá 316 kilometrů totiž dál napájí jezera, přehrady, přírodní přítoky a podzemní voda.

Hory nicméně měly minulou zimu málo sněhu a následovalo horké léto a teplý podzim. Situace proto není lepší ani dál po proudu. Z Německa teče Ohře přes hranice do napůl vypuštěné přehrady Skalka. Voda teď z nádrže ale vytéká jen minimálně. V Karlových Varech pak má koryto řeky tak málo vody, že se dá na mnoha místech přejít jen v holínkách.

Pramen Ohře úplně vyschl (zdroj: ČT24)