Letadla z Brna míří do Mnichova. Letiště obnovilo pravidelnou linku

První letadlo pravidelné linky směřující do Mnichova po poledni vzlétlo z brněnského letiště. Obdobný spoj už byl dříve v provozu, ale před osmi lety byl zrušen. Lidé se nyní do hlavního bavorského města dostanou díky hodinovému letu šestkrát týdně. Pravidelný spoj bude zřejmě dotovat kraj i Brno.

„Je to mezník, protože letiště Brno se tak spojuje přes Mnichov se světem. Důraz je samozřejmě kladený na splnění požadavků podnikové sféry. Rovněž ta linka umožňuje i rozvoj turistického ruchu, což může být velká příležitost pro cestovní kanceláře,“ popsal novou linku ředitel Letiště Brno Tomáš Plaček. 

Podle ředitele letiště mají lety do Mnichova pro jižní Moravu velký význam, protože na ně naváže přes 70 letů do 55 destinací po celém světě. Jednání o nové lince trvala přibližně dva roky a do letadla, které na ní bude létat, se vejde 49 pasažérů. Cena letenek startuje na 2150 korunách.

Z Brna odletělo první letadlo pravidelné linky do Mnichova (zdroj: ČT24)

Na provozu nové linky se domluvilo Letiště Brno ve spolupráci s Jihomoravským krajem s britským leteckým dopravcem BMI Regional a německou společností Lufthansa, která má v Mnichově uzlové letiště.

Předchozí spojení Brno–Mnichov bylo prodělečné

Linka do Mnichova není pro Brno nová, začala fungovat už v listopadu 2005,  ale skončila zhruba po roce a půl jako prodělečná.  Nyní bude na provoz leteckého spojení přispívat město i kraj. Pro linku a obecně letecké spojení s Brnem mají už v rozpočtu na příští rok vyčleněnou finanční podporu. Brno je ochotné dát až 15 milionů korun, kraj 30 milionů, záleží na tom, jaké částky odhlasují zastupitelé.

Z Brna se v minulosti létalo i na další místa, například do Moskvy, italského Bergama či chorvatského Zadaru. Pravidelná spojení se ale firmám nevyplatila, po čase byla proto většina z nich zrušena. Další právě fungující pravidelné linky z Brna létají do Londýna a nizozemského Eindhovenu.