Pražská TOP 09 chce koalici bez ANO. ČSSD se na to netváří

Po čtvrtečních jednáních se na pražském magistrátě nejvíce hovořilo o vzniku úplně nové koalice. TOP 09 se otočila k námluvám vítěze voleb – hnutí ANO – zády, dohodla se s ODS na společném postupu při koaličních rozhovorech a navrhla spolupráci se sociálními demokraty a Trojkoalicí.  Pro ČSSD je ale taková koaliční spolupráce nepředstavitelná, prohlásil vyjednavač Petr Dolínek.

I když jednání ANO a TOP 09 o spolupráci v Praze již není tabu, obě strany zatím dávaly najevo, že se do koalice nehrnou. „ANO nás informovalo, že je připraveno s námi jednat. My jsme je zase informovali, že jsme času, kdy nebyli připraveni s námi jednat, využili k jednání s jinými. Směřujeme k variantě spolupráce tradičních demokratických stran,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jiří Novotný po dopoledních jednáních.

Ve finále to vypadá tak, že ta Bémovská éra, pravděpodobně, pokud by k tomu došlo, by pokračovala dál.
Andrej Babiš
1. 9. 2016

Opakovaně hovořil o možném vzniku koalice bez ANO, do které by se mohly zapojit TOP 09, ODS a dokonce i ČSSD a Trojkoalice, které si přitom po vzájemném odvolání části radních a pádu dosavadní koalice nemohly přijít na jméno. Sociální demokraté ale vidí programový průnik spíš u ANO. Strany TOP 09, ODS, Trojkoalice se kromě ČSSD mohou ještě dohodnout s Piráty a klubem Nezávislých. I o této variantě mluvil Novotný.

Primátorka Krnáčová, či primátor Nouza?

V souvislosti s úvahami o koalici, ve které by chybělo hnutí ANO, se začalo hovořit o Jiřím Nouzovi z TOP 09 jako o případném kandidátovi na nového primátora. Bývalý náměstek primátora Tomáše Hudečka, který měl na starost mimo jiné stavbu tunelového komplexu Blanka, řekl v rozhovoru pro Českou televizi, že by se tomu nebránil, v úvahu ale podle něj připadá také předseda zastupitelského klubu Jiří Novotný. Ten zdůraznil, že podobné úvahy mohou přijít na přetřes, až bude dohodnuta koalice. Bavit se o tom předtím považuje za trapné.

Podle stávající primátorky Adriany Krnáčové jsou jednání o možné koalici v Praze na začátku a budou pokračovat. „Uvidíme, jak se situace vyvine, vše je otevřené,“ uvedla primátorka. Její náměstek Petr Dolínek (ČSSD) tvrdí, že pro sociální demokraty je klíčové, aby rada nestála na většině jednoho hlasu. Stejně tak by o nové koalici rozhodla programová shoda.

  • ANO: 18 (při hlasování o Stropnickém rozděleno 13:5)
  • TOP 09: 12 (původně 16)
  • Trojkoalice: 8
  • ČSSD: 8
  • ODS: 8
  • KSČM: 4
  • Piráti: 4
  • Nezávislí: 3 (původně z TOP 09)
  • nezařazená: 1 (původně z TOP 09)

Pokud by ale znovu měla vzniknout koalice, kde by vedle sebe zasedli představitelé ČSSD a Trojkoalice (její součástí jsou SZ, KDU-ČSL a STAN), stejně snadno jako s TOP 09 a ODS by mohli vzkřísit zaniklou koalici s ANO. I to považuje Krnáčová za možnost.

Chtěli bychom slyšet především ujištění o budoucí stabilitě a jednoznačném přístupu a postoji klubu zastupitelů. To, co nás v budoucnosti může trápit, je nejednotnost klubu. My si nemůžeme dovolit po roce vládnutí-nevládnutí současné vlády v Praze se za rok dostat do obdobné situace, která je teď.
Jiří Nouza
zastupitel za TOP 09

Nejde jen o vztahy mezi stranami, ale hlavně uvnitř ANO

Jednání pražského ANO a TOP 09 by mělo proběhnout po poledni. Může být rozhodující pro další vývoj v Praze a také naznačit, zda Adriana Krnáčová zůstane primátorkou. Zřejmě ještě větší význam ale bude mít víkendový sněm pražského ANO. Po rezignaci dosavadní předsedkyně Radmily Kleslové je kandidátem na jejího nástupce ministr obrany Martin Stropnický, který se však stoupencům Kleslové nezamlouvá a navzdory podpoře Andreje Babiše nemá zvolení jisté.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jaké jsou poměry v pražském ANO, naznačilo i hlasování, které celou koaliční krizi rozpoutalo. Když opozice navrhla 22. října hlasování o odvolání všech členů rady a došlo na tehdejšího náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ/Trojkoalice), hlasovalo z osmnácti zastupitelů ANO třináct pro odvolání, zatímco zbylých pět včetně primátorky Krnáčové bylo buď proti, nebo se zdrželo.

Pro Stropnického odvolání byla také celá ČSSD, jejíž zastupitelé odkazovali na dřívější usnesení městského předsednictva. Vzápětí část Trojkoalice a také někteří zastupitelé za Piráty začali hlasovat pro odvolání dalších radních. O křeslo v radě přišel Michal Hašek z ANO, považovaný za stoupence Radmily Kleslové, a také sociální demokratky Irena Ropková a Hana Nováková.