Dva žáci, kteří bruslili v Černošicích, jsou stále v Motole. Poleptal je čpavek?

Události v regionech: 2 žáci, kteří bruslili v Černošicích, jsou pořád v Motole (zdroj: ČT24)

Dva žáci jsou stále v motolské nemocnici poté, co byli minulý týden se školou bruslit na zimním stadionu v Černošicích u Prahy. Podle informací některých rodičů mají poleptané dýchací cesty čpavkem. Jestli se stal trestný čin, vyšetřuje policie.

Jedenáctiletý Adam David leží v pražském Motole už od čtvrtka. V pondělí měl jít domů, ale lékaři ho místo toho přesunuli jen o dvě patra výš – léčit se na jiné oddělení.

„Diagnóza je jasná – poleptání plic,“ uvedla chlapcova matka Leona Davidová. „Dokonce jsem slyšela, že lékaři se s tím poškozením tady ještě nesetkali,“ dodala.

Adam tvrdí, že se mu udělalo zle po čtvrtečním bruslení se školou. „Když jsem se zhluboka nadechl, kýchal jsem a byl jsem úplně rudý. Musel jsem si odpočinout,“ popsal své pocity.

V motolské nemocnici zůstává s Adamem hospitalizovaný i jeho spolužák z vedlejší třídy. Oficiálně jejich zdravotní stav lékaři komentovat nechtějí.

Hasiči přítomnost čpavku nenaměřili

Na černošickém stadionu mezitím probíhala rekonstrukce toho, co se mohlo ve čtvrtek stát. Přístroje měřily přítomnost oxidu uhelnatého a čpavku při úpravě ledu rolbou.

„Žádné hodnoty čpavku jsme nenaměřili a co se týče oxidu uhelnatého, který mimo jiné může být důsledkem spalování spalovacího motoru, ty byly mírně zvýšené,“ konstatoval mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Zimní stadion Černošice
Zdroj: Milan Petrovič/ČTK

Pochybení vedení stadionu ale odmítá. Na ledové ploše se dál bruslí. Tamní sekretář pro lední hokej Miroslav Slapnička uvedl, že chladící zařízení je šest let po rekonstrukci a bylo udělané podle řádného projektu a řádně zkolaudováno. V chladícím kanále je podle něj navíc speciální čidlo, které zaznamenává únik čpavku. Nic prý nehlásilo.

Někteří rodiče na úterní bruslení žáky nepošlou

Vedení školy ale tvrdí, že lékařské zprávy všech žáků jsou stejné. Šlo o intoxikaci čpavkem. „Děti tvrdí, že něco cítit bylo, paní učitelky tvrdily také, že tam byl dým, takový opar. Že si toho začínaly víc všímat, jak děti začaly víc kašlat,“ uvedla ředitelka ZŠ Řevnice Simona Škaloudová.

Do Černošic mají další třídy vyrazit i v úterý, někteří rodiče se už rozhodli, že své děti na zimní stadion zatím nepustí.