Pražské záchytce dluží opilí klienti téměř 14 milionů

Skoro 14 milionů dluží magistrátu za nocleh opilí klienti pražské záchytné stanice. Neplatičů je víc než 65 procent a většina pohledávek je podle radního pro zdravotnictví Radka Lacka nedobytná. Noc na záchytné stanici vyjde bezmála na 2000 korun.

Podobná zařízení jsou podle Lacka v Evropě výjimkou. Jinde specializovaná pracoviště tohoto typu neexistují a opilí lidé většinou končí na urgentních příjmech nemocnic. Lidé navíc často nepotřebují jen vystřízlivět, ale jsou ve vážném zdravotním stavu, mají různá zranění, ošetření v nemocnici proto beztak potřebují, uvedl.

Zařízení s dvaadvaceti lůžky poskytne ročně zhruba 5300 noclehů a počet klientů stále roste. O navýšení kapacity ale stanice zatím neuvažuje.

„Podobně je to i v případě drogově závislých, kdy detox dětí a mladistvých probíhá v nemocnici Boromejek pod Petřínem, a u dospělých v Bohnické léčebně. Tuto situaci by navýšení míst nijak zásadně neulehčilo,“ doplnil. Cestou by podle něj byla spíš finanční podpora nemocnic.

Zdravotnické zařízení, které spadá pod městskou polikliniku, začalo v Praze fungovat na začátku roku 2013. K dispozici je non-stop všechny dny v týdnu. Mnozí lidé končí na lůžku záchytné stanice opakovaně. Mezi nimi je právě také nejvíc těch, kteří za nocleh nezaplatí.

Záchytné stanice fungují i v dalších krajích Česka. Ministerstvo zdravotnictví pro ně chystá nová pravidla. Část úprav zavádí novela o ochraně před účinky návykových látek, známá jako protikuřácký zákon. První československá záchytka byla otevřena v Praze u Apolináře v roce 1951.