Ať píší jakkoliv rychle, osvědčení nedostanou. Státnice pro písaře jsou 5 let pozastaveny

Dříve si absolventi obchodních akademií či ekonomických lyceí odnášeli ze školy kromě maturitního vysvědčení také osvědčení o státní zkoušce ze zpracování textu, která potvrzovala, že píší rychlostí minimálně dvě stě úhozů za minutu. Před pěti lety ministerstvo školství zkoušky pozastavilo. Podle vedení škol jsou tím absolventi znevýhodněni při hledání práce.

Schopnost rychlého a bezchybného zapisování mluveného slova a přepisování textů je žádaná v řadě oblastí, například u soudů nebo policie. Státní zkouška patřila ke kvalifikaci pro zapisovatelky nebo sekretářky. Nyní ani nejzdatnější písařky a písaři nemají možnost osvědčení získat.

„Jen na naší škole jde asi o padesát žáků za rok, kteří jsou kvůli zrušení státních zkoušek znevýhodněni při hledání zaměstnání,“ uvedla Zuzna Kupková, učitelka Obchodní akademie Olomouc, kde aktuálně soutěžili v psaní nejlepší písařky a písaři z Česka i zahraničí.

Státnice se mají obnovit příští rok

Ministerstvo školství pozastavilo státní zkoušky z psaní na klávesnici, zpracování textů, těsnopisu a stenotypistiky v roce 2010 kvůli legislativním úpravám. Novelu zákona, která zkoušky obnovuje, schválil resort letos na jaře. Dosud ale úprava nezačala platit.

„Prodlevu způsobily administrativní a personální změny. Od ledna příštího roku se zkoušky mají obnovit,“ sdělil Petr Bannert z odboru vzdělávání ministerstva školství.

Reportáž: Ani mistři v psaní nemohou dělat státnici

Česká republika patří dlouhodobě ke světovým špičkám v psaní na klávesnici. České písařky i písaři pravidelně sbírají medaile na mistrovství světa ve zpracování textu, a to až polovinu z vyhlašovaných titulů. Píší rychlostí sedm set, ale i devět set úhozů za minutu.

Mělo by se učit psát všemi prsty ve škole?

Většina lidí všemi deseti prsy psát neumí a české úřady jsou k výuce této dovednosti laxní. „Bohužel, nemáme na ministerstvu školství odborníka, který by se tomu byl ochoten věnovat,“ uvedl trenér české reprezentace v psaní, bývalý vícemistr světa v této disciplíně a autor řady výukových programů Jaroslav Zaviačič.

On i další experti jsou přesvědčeni, že psát na klávesnici všemi deseti by se měly učit už děti na základní škole. A to nejen proto, že je to rychlejší.  „Ten, kdo se musí dívat při psaní na ruce, ztrácí dvě třetiny své intelektuální kapacity převodem myšlenky do textového souboru,“ tvrdí Zaviačič.

Podle ministerstva školství má metodické osnovy této disciplíny na starosti Národní ústav pro vzdělávání, který pravidelně pořádá vzdělávací programy.