Zelení v Praze trvají na návratu Matěje Stropnického do rady

Strana zelených trvá na nominaci odvolaného náměstka pražské primátorky Matěje Stropnického (SZ/Trojkoalice) do rady. Zelení zveřejnili usnesení krajské organizace na webu, žádají také návrat Institutu plánování a rozvoje (IPR) do gesce radní pro územní rozvoj. Podle Starostů a nezávislých (STAN) ale personálie řeší předčasně, Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN) o nich společně chtěla jednat až příští týden. Zastupitelé ve čtvrtek o doplnění čtyř radních po odvolaných na posledním jednání nehlasovali.

„Strana zelených Praha konstatuje, že Prahu nemůže vést neúplná rada hl. města Prahy a požaduje její bezodkladnou dovolbu,“ píše se v prohlášení, které krajské vedení přijalo ve středu. Odmítá také vměšování do personálních otázek v koalici.

Podle pražské organizace STAN je ale nominace Stropnického předčasná. „Starostové a nezávislí jsou překvapeni rozhodnutím krajské organizace Strany zelených o nominaci Matěje Stropnického do Rady hlavního města Prahy. A to protože jsme se dohodli, že jako klub Trojkoalice o personálních otázkách budeme jednat nejdřív až příští týden,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí STAN Karel Kreml.

ANO může sestavit koalici i s opozicí, ale ne s TOP 09

Ve středu se sešlo taky vedení pražského hnutí ANO, jeho vyjednávací tým by podle něj měl výsledky jednání s Trojkoalicí přinést do 13. listopadu. Zároveň dal vyjednavačům volnou ruku k sestavení případné koalice s opozicí, ovšem kromě TOP 09.

Koaliční krizi na magistrátu odstartovalo odvolání čtyř radních, nejprve náměstka Stropnického (SZ/Trojkoalice), které vyvolalo odvolání radní pro sport Hany Novákové (ČSSD), pro školství a sociální věci Ireny Ropkové (ČSSD) a radního pro majetek Michala Haška (ANO). Od té doby se scházejí vyjednávací týmy ANO, ČSSD a Trojkoalice, které se pokoušejí rozhádanou koalici smířit.

V souvislosti s roztříštěnou koalicí se mluví také o rozpolcenosti zastupitelského klubu ANO. Část klubu se podle všeho přiklání na stranu primátorky Adriany Krnáčové, část na stranu předsedy Haška, potažmo vlivné pražské političky Radmily Kleslové. Minulý týden o nejednotnosti klubu mluvili členové celostátního vedení ANO.

Rozdělení mandátů na pražském magistrátu
Zdroj: ČT24

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.