Ředitele věznice Líbala pustili po dvou měsících z vazby

Ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal byl v úterý propuštěn z vazby. Kvůli podezření z vydírání a podplácení zde byl od konce srpna. Podle dozorujícího státního zástupce Romana Tibitanzla pominula obava z možného ovlivňování svědků. Líbala zadržela v srpnu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek před časem uvedl, že se ho Líbal pokoušel vydírat a uplácet. Podle Tibitanzla zatím obžaloba nepadla. Přípravné řízení v kauze stále pokračuje.

Ondrášek v srpnu novinářům řekl, že se stal po svém nástupu do funkce nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům, protože prohlásil, že prověří všechny zakázky Vězeňské služby a bude usilovat o to, aby za jeho působení bylo vše transparentní.

„Byl velký tlak na mou osobu, abych vrátil do funkcí lidi a zaměstnance z bývalého vedení Vězeňské služby. Pokud bych to udělal, přestaly by vůči mně určité negativní reportáže a přestala by být diskreditována moje osoba. Jako bonus mi byla přislíbena určitá finanční provize ve výši několika milionů korun,“ tvrdí.

Kauza se týká i některých zakázek Vězeňské služby

Líbal, který na generálním ředitelství působil za Ondráškova předchůdce Petra Dohnala, skončil ve funkci ekonomického náměstka generálního ředitele Vězeňské služby loni v srpnu. Ondrášek jeho místo zrušil v rámci reorganizace řízení sboru.

Kromě údajného vydírání se kauza týká i některých zakázek Vězeňské služby. Jejich počet nechtěl Ondrášek upřesnit, aby neohrozil šetření inspekce. Stejně tak odmítl jmenovat konkrétní lidi.