294 svíček za 294 obětí heydrichiády vzplanulo v Chrámu sv. Víta

Události: Zádušní mše za rodiny parašutistů (zdroj: ČT24)

Na oběti heydrichiády se vzpomínalo ve svatovítské katedrále na Pražském hradě. Přesně 294 svíček hořelo na památku popravených příbuzných a spolupracovníků parašutistů skupin Anthropoid, Out Distance a Silver A. Nacisté je popravili v koncentračním táboře Mauthausen.

Zádušní mše, kterou sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka, začala v Chrámu svatého Víta čtením jmen všech popravených. V katedrále se rozhořelo 294 svíček za 294 lidí z tehdejšího českého území, kteří skončili v rakouském koncentračním táboře Mauthausen.

Svíčky symbolicky zapálili potomci obětí. „Musí se to více připomínat, aby na to lidé nezapomínali," říká vnuk popraveného Jaroslava Orta Sebastián Gut, který na mši přijel ze Španělska. Jaroslavu Ortovi nacisti popravili spolu s matkou také prarodiče.

„Vždycky si představuju, co moje babička musela prožívat, jak myslela na svoje děti,“ dodala dcera Jaroslava Orta Marta Gut. „Ti potomci tady vlastně neměli být, protože ti měli být popraveni také, ale jak K. H. Frank rozhodl, až po vítězné válce,“ dodal badatel o II. odboji Vlastimil Janík.

Modlitba navazuje na requiem za parašutisty

Lidé se v Chrámu svatého Víta modlili za popravené letos už popáté, první mše se tam konala v roce 2011. „Když je to popáté, tak snad už můžeme říci, že se to stává pomaličku součástí paměti našeho národa,“ míní pražský arcibiskup Dominik Duka.

Tradiční mše navazuje na requiem za padlé parašutisty, které bylo slouženo hned po konci druhé světové války v červnu 1945. Tato tradice ale trvala jen do roku 1947, kdy ji komunisté zakázali.