Vodu v prachatické nemocnici do normálu stále nedostali

Voda je v prachatické nemocnici po pondělní havárii stále znečištěna. Ukázaly to výsledky odběrů, které vzali hygienici. Provoz tedy pokračuje v provizorním režimu a pověření pracovníci dál proplachují potrubí. Při havárii se splašky z kanalizace dostaly do pitné vody z městského řadu.

Zdravotní zařízení stále nemůže vodu z kohoutků používat jako pitnou. „Hygienici odebírali vzorky v úterý a potrubí v tu dobu zřejmě ještě nebylo dostatečně desinfikované,“ uvedl ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš. Personál a pacienti tak pořád používají na pití vodu z přistavených cisteren nebo z lahví.

Nemocnice musela odložit na pondělí i další naplánované operace. „Funguje kuchyně i prádelna, ale stále zůstává vyřazená sterilizace a také dialýza,“ popsal Čarvaš. Právě na dialýzu dojíždějí pacienti do okolních nemocnic.

V Prachaticích očekávali, že by se dnes provoz mohl vrátit do standardního režimu. „Bohužel nedá se nic dělat, musíme počkat do pondělí, kdy bychom se měli dozvědět výsledky dnešních odběrů,“ uvedl Čarvaš.