Muže v metru prý bodnul ze společenské frustrace. Dostal devět let

Devět let v nejpřísnějším typu věznice uložil soud Róbertovi Agóčovi ze Slovenska, který v březnu bodl do krku náhodně vybraného spolucestujícího v pražském metru. Soud se přiklonil k názoru státní zástupkyně, že šlo o pokus o vraždu.

Agóč zaútočil na muže nožem 12. března kolem půl osmé ráno ve stanici Invalidovna. Přijel tam v posledním vagónu metra. Než se zavřely dveře, přiskočil k muži, který si četl zprávy v mobilním telefonu, bez varování mu přeťal žílu na krku a utekl ven z vozu. Napadený muž přežil jen díky rychlé reakci spolucestujících. Ti mu poskytli první pomoc a na další stanici Křižíkova přivolali záchranáře.

Musel vědět, že jeho útok může vyvolat smrtelné následky, a s takovými následky byl přinejmenším srozuměn. Jeho motivace zůstává záhadou.
Dušan Paška
předseda soudního senátu

Státní zástupkyně Margita Kralická vysvětlila Agóčovo jednání „totálním sociálním neúspěchem“ a vztekem namířeným proti ostatním lidem. „Ani ve své rodné zemi, ani v České republice se nedokázal zařadit, najít si místo ve společnosti, uspořádat si život pro něj uspokojivým způsobem. Vinu za to dává svému okolí a je přesvědčen, že toto okolí je povinno poskytnout mu pomoc, aby se z této situace dostal,“ uvedla před soudem.

Znalci konstatovali u muže poruchu osobnosti

Doma na Slovensku má Agóč dva záznamy v trestním rejstříku za majetkovou trestnou činnost. V Česku chtěl bydlet u strýce, ten ale mladíka vyhodil z bytu proto, že si nehledal práci. Agóč pak žil částečně jako bezdomovec a živil se prostitucí.

Obžalovaný nejdříve tvrdil, že si na útok nepamatuje. Později jej lékařům popisoval z pozice svědka. Dnes přišel s verzí, že se pouze bránil, neřekl ovšem čemu. Podle znalců netrpí žádnou duševní poruchou, má ale zcela zásadní poruchu osobnosti. Je egocentrický a bezohledný.