Protagonisté referenda o radnici v Praze 7 začali sami hledat nové sídlo

Úřad městské části Praha 7 se začíná poohlížet po novém sídle. Novou radnici hledala sedmá městská část již v minulosti, připravovaný nákup některé z nabízených budov však zastavili občané v referendu. Přípravu nové soutěže schválili radní, mezi kterými jsou i organizátoři úspěšného referenda.

Nová radnice Prahy 7 by neměla stát více než půl miliardy korun, což je strop stanovený předloňským referendem. Oproti původním nabídkám v minulé soutěži je to zhruba o třetinu nižší cena, ačkoli krátce před referendem hovořili komunální politici o slevách, které přivedly ceny rovněž k půlmiliardě.

Zatímco minulé vedení městské části chtělo dostat radnici takříkajíc na klíč, současná rada chce mluvit také do jejího vzhledu. „Na případné úpravy budovy vyhlásíme architektonickou soutěž,“ řekl starosta Jan Čižinský (KDU-ČSL). K architektonické podobě a také dopravní dostupnosti se ostatně občané Prahy 7 v referendu také vyjadřovali.

Současné sídlo, kterým je palác bývalé Dělnické úrazové pojišťovny na nábřeží Kapitána Jaroše ve vlastnictví státu, má Praha 7 pronajaté do roku 2019. Tehdy by tedy měly být nové prostory připravené. Podle starosty se rada rozhodla, že bude lepší, aby úředníci seděli v objektu, který bude městské části patřit. „Z ekonomického hlediska upřednostňujeme investici do vlastního objektu před dalším nájemním vztahem. Městská část bohužel nevlastní pozemky, kde by bylo možné radnici postavit,“ podotkl Jan Čižinský.

Letitá otázka stále čeká na odpověď

Otázka, kde bude nová radnice, se nad Holešovicemi a východní Bubenčí vznáší již léta – od doby, kdy se radní usnesli, že radnice nebude v prostorách obchodního centra, které mělo vzniknout na místě dřevených budov, v nichž dříve sídlil národní výbor. V roce 2010 se schylovalo k nákupu projektu Argentinská hvězda za 1,6 miliardy, krátce před volbami ale tehdejší starosta Marek Ječmének (ODS) obchod zastavil.

V letech 2012 a 2013 vybírali radní z projektů Argentinská hvězda, jehož cena však již klesla na polovinu, a poněkud dražší nabídkou na prodej rekonstruované budovy Merkuria. Jejich připravovaný nákup zastavilo referendum na podzim 2013, kde se občané vyslovili pro zrušení dosavadního procesu výběru sídla úřadu a stanovili omezení pro novou soutěž.