Pražská koalice ještě drží, bude dále jednat, ale bez médií

Koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD, která vládne Praze, se zatím nerozpadla. Její představitelé oznámili, že ještě budou jednat o možné další spolupráci, dohodli se ale na mediální zdrženlivosti. Koalicí otřáslo jednání v noci z minulého čtvrtka na pátek, kdy zastupitelé nečekaně odvolali dvě radní z ČSSD a po jednom z Trojkoalice a ANO. Umožnilo to vzájemné hlasování koaličních stran proti sobě.

Představitelé uskupení, která tvoří pražskou koalici, se sešli poprvé od osudné noci, kdy o křesla v radě přišel náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková (ČSSD) a Irena Ropková (ČSSD). Koalice však ještě nezanikla. „V jednáních budeme pokračovat. V tuto chvíli nic neskončilo,“ řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina.

Předseda klubu TOP 09 Václav Novotný ale nepředpokládá, že by se podařilo koalici resuscitovat. „Nemohou spolu žít – do té míry se rozcházejí v základních postojích i lidsky, že spolu nemohou žít,“ míní.

UDÁLOSTI V REGIONECH: Osud pražské koalice zůstává nejistý (zdroj: ČT24)

Jednání budou pokračovat v pátek po čtvrtečních schůzích zastupitelských klubů. O dalším osudu torza současné rady by potom měla rozhodnout schůze městského zastupitelstva o týden později, tj. 6. listopadu. Podle předsedy zastupitelského klubu ANO a odvolaného radního Michala Haška se vyjednávací týmy dohodly na „mediální zdrženlivosti“. Nechtěli proto říct, kudy by se mohla jednání ubírat, ani zda současnou koalici považují ještě za životaschopnou. „Probírali jsme všechno možné,“ prohlásil nakonec Karel Březina.

Noční hlasování, při kterém přišli o křesla čtyři členové rady, iniciovala opoziční TOP 09, která si přesně rok od voleb vyžádala zprávu o činnosti rady. Následné hlasování šlo proti směru abecedy, jako druhý přišel na řadu Matěj Stropnický, pro jehož odvolání kromě opozice hlasovala také ČSSD a většina zastupitelů ANO s výjimkou malé skupiny kolem primátorky Adriany Krnáčové. Trojkoalice po pádu svého náměstka pomohla odvolat některé další členy rady včetně předsedy zastupitelského klubu ANO Michala Haška.

Samotný Matěj Stropnický je přesvědčen, že za jeho odvoláním i za cenu koaličního rozkolu stála snaha zablokovat jím navržené úpravy v územním plánu, které měly zastavit rozrůstání města mimo dosavadní zástavbu. Naopak podle náměstka Petra Dolínka z ČSSD bylo odvolání Stropnického důsledkem údajného „neplnění povinností“ a „zneužívání pravomocí“. Dolínek upozornil, že zastupitele ČSSD k hlasování proti Stropnickému zavazovalo usnesení městského vedení strany z léta.