Něco je ve vzduchu. Jordánci cvičí boj s chemickými zbraněmi

Třicítka instruktorů protichemických jednotek jordánské armády trénuje v Česku. V areálu na Vyškovsku se připravují na boj proti jedovatým látkám. Školení jim má pomoci zvládnout případný chemický útok ze strany Islámského státu, kterého se v Jordánci ve zhoršující se bezpečnostní situaci obávají.

Jedovaté látky v téměř smrtelných koncentracích a mezi nimi muži v ochranných oblecích. Středeční cvičení vojáků protichemických jednotek jordánské armády už nebylo „jen jako“.

„Význam celého cvičení spočívá především v tom, že se vojáci naučí pracovat pod stresem, protože jsou skutečně v oblasti otravných látek, které se blíží smrtelným koncentracím. Taky se naučí věřit svým ochranným prostředkům, což je velmi důležité,“ popsal ředitel Vojenského výzkumného ústavu Bohuslav Šafář.

Bez komentáře: Výcvik protichemických jednotek jordánské armády (zdroj: ČT24)

Právě pod něj spadá vojenský areál Kamenná chaloupka, který byl jedním z důvodů, proč přijeli Jordánci cvičit právě do Česka. Jako jeden z mála v Evropě totiž umožňuje pracovat s těmi nejjedovatějšími látkami volně v ovzduší.

„Vše je přitom zajištěno tak, aby byla zachována pravidla ochrany životního prostředí. Celému výcviku je přítomen lékař, na začátku a na konci výcviku děláme odběry krve. A po celou dobu výcviku máme rezervována místa na jednotce intenzivní péče ve vojenské nemocnici, kdyby se náhodou někomu něco stalo,“ dodal Šafář.

Češi mají ve světě jméno

„Jsem v České republice na vojenském výcviku podruhé. Země má velmi dobrou reputaci a zkušené odborníky. Prostředí pro trénink je fantastické. Česko má v tomto oboru velmi dobrou reputaci, slyšel jsem o něm už předtím, než jsem vůbec poprvé přijel,“ chválil si jeden z účastníků cvičení, major Mohammad Abbadi.

Česká a jordánská armáda spolupracují už od roku 2009. Před dvěma lety přijeli do Česka na výcvik první jordánští vojáci. Kromě tréninku na našem území pomáhá česká armáda i přímo v Jordánsku. Například nyní, kdy desítka českých pyrotechniků a chemiků školí jordánské vojáky přímo v Ammánu.

Možnosti vyškovského cvičiště jsou ale unikátní. „Veškeré práce jsou monitorovány kamerami, velitel má možnost velmi detailně studovat, jak vojáci postupují. Veškerá činnost je nahrávána, takže výcvik může být poté vyhodnocen,“ řekl Karel Navrátil z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Armády ČR.

„Jestliže se Česko uchází a pozici lídra v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení, kde jinde by měla jordánská armáda trénovat, než tady?“ uzavřel Šafář s tím, že do Kamenné chaloupky na Vyškovsku jezdí cvičit i řada dalších armád - například rakouská, španělská nebo nizozemská.