Obviněný Rozbořil zveřejní informace o své kauze, ale jen ty mimo spis

Obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) chce zveřejnit některé informace o svém případu. Zaměří se na okolnosti, které nejsou ve spisu. Zároveň uvedl, že nesvolá mimořádné jednání zastupitelstva, kde by se hlasovalo o jeho důvěře. Stačí mu prý podpora zastupitelů ČSSD a koaliční KSČM. Mimořádnou schůzi požadovala opozice.

Zveřejněním informací k případu reaguje Rozbořil na výzvu ministra vnitra a místopředsedy ČSSD Milana Chovance. Ten hejtmana vyzval, aby kvůli tomu kontaktoval státního zástupce. Podle Rozbořila to ale „z logických důvodů nelze“. Přichystá si proto informace, které s jeho případem souvisí, ale nejsou součástí spisu, takže nebudou mít potenciál ovlivnit vyšetřování případu. „Až to budu mít, tak svolám tiskovou konferenci,“ dodal.

Rozbořil v pondělí také jednal s předsedy klubů krajského zastupitelstva o mimořádném hlasování o důvěře. „Po debatě jsme se shodli na tom, že nemá oporu v zákoně, a tudíž hlasování o důvěře napříč celým zastupitelstvem nemá význam,“ uvedl. Opozice by se podle hejtmana dostala do prekérní situace, protože při volbě vedení kraje pro koalici ČSSD a KSČM nehlasovala.

Mimořádné zastupitelstvo by se mohlo konat ještě v případě, že by o to požádala třetina zastupitelů. Po pondělní schůzce ale podle hejtmana podal žádost pouze klub TOP 09. “Ostatní kluby ji zatím nepodaly,“ uvedl hejtman, který předsedy klubů krajského zastupitelstva zároveň seznámil se svým případem.

KSČM pozvala hejtmana na jednání strany

Hejtman v pátek oznámil, že hodlá požádat o důvěru na zastupitelstvu, ať už na mimořádném, nebo nejpozději na řádném 18. prosince. V pondělí ale své vyjádření poopravil. „Omlouvám se, možná došlo k nějakému šumu nebo špatnému vyjádření, ale žádám o důvěru zastupitele za ČSSD a zastupitele za KSČM,“ řekl nyní.

Krajské vedení ČSSD už o Rozbořilově setrvání ve funkci jednalo v pátek. V tajném hlasování hejtmana podpořilo 21 z 29 přítomných členů. Komunisté kvůli hejtmanovi svolávají na příští pondělí jednání krajského výboru a klubu zastupitelů. Pozvánku dostal i Rozbořil a šéf ČSSD v kraji Jiří Zemánek. Ke kauze má KSČM jen informace z médií, a proto chce, aby hejtman celou věc osobně vysvětlil.

Černý: K rozpadu koalice není důvod (zdroj: ČT24)

1. místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý nicméně k rozpadu koalice důvod nevidí. “Bavíme se o jediném člověku  z 35členné koalice. Ta rozhodně nestojí na jednom člověku, byť je to právě hejtman. Kdyby to nedopadlo, bude na sociálních demokratech, aby přišli s dalším návrhem řešení,“ řekl České televizi. 

Opozice chtěla více informací

Mimořádné zastupitelstvo chtěli původně svolat opoziční TOP 09 a STAN a také lidovci. „Chceme především, aby pan hejtman objasnil situaci v souvislosti s jeho obviněním policií. Také budeme požadovat hlasování o důvěře k výkonu této vysoké veřejné funkce,“ uvedl předseda klubu zastupitelů TOP 09 a STAN Bořivoj Šarapatka.

Opoziční KDU-ČSL už o víkendu požádala, aby hejtman do středy oznámil svolání zasedání zastupitelstva. Koalice ČSSD a KSČM by pak podle lidovců měla říct, jak informace hejtmana vyhodnotila a zda z ní vyvodí personální důsledky.

Rozbořil rezignovat odmítá

Rozbořil zatím z funkce odstoupit nehodlá. Rezignovat odmítl i po schůzce s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, který jeho rozhodnutí nepokládá za rozumné. Podle Sobotky měl hejtman rezignovat do doby, než se zjistí, zda spáchal, nebo nespáchal trestný čin. Olomoucká ČSSD každopádně možná přijde o svého lídra pro krajské volby. Podle stanov strany nemůže Rozbořil jako obviněný příští rok kandidovat.

Rozbořil čelí obvinění z podplácení. Řediteli olomoucké krajské policie Karlu Kadlecovi prý nabízel úplatek za to, že bude odloženo vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého klubu. S obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost. Tvrdí, že jde o nedorozumění.

Policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj
Zdroj: ČT24

V olomoucké korupční kauze byli vedle Rozbořila obviněni také Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminální policie Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, blízký přítel bývalého ministra vnitra Ivana Langra. Všichni tři skončili ve vazbě. Rozbořil je jako jediný stíhaný na svobodě.

Policisté jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, Kadlec navíc i pro přijetí úplatku. Kyselý čelí podezření z účastenství na zneužití pravomoci. Hrozí jim až deset let vězení. Podle policie měli ovlivňovat některé trestní kauzy a stát za úniky informací ze spisů, což negativně ovlivňovalo vyšetření případů.