Dopravu poprvé komplikoval sníh, na Karlovarsku byly problémy i na R6

UDÁLOSTI: První kalamita (zdroj: ČT24)

Řidiči se poprvé během letošního podzimu museli vypořádávat s hustým sněžením. V Karlovarském kraji výrazně zkomplikovalo dopravu, na silnicích zůstávalo až kolem pěti centimetrů čerstvého sněhu, který ale rychle taje. Špatně sjízdné byly i některé úseky na hlavním tahu - rychlostní silnici R6 a s problémy se potýkali také železničáři na Karlovarsku.

Na některých místech na Karlovarsku museli hasiči odstraňovat stromy a větve, které nevydržely nápor těžkého sněhu a popadaly na vozovku. Problémy měly hlavně kamiony, velmi opatrní musejí být i řidiči, kteří jezdí na letních pneumatikách. 

"Od 5:00 vyjížděli hasiči ke třem desítkám událostí v souvislosti se sněžením. Odstraňovali popadané stromy ze silnic, naposledy například strom u Oloví, který blokuje průjezd sanitky s pacientem," uvedl dopoledne mluvčí hasičů v Karlovarském kraji Martin Kasal. 

Nečekané sněžení v polovině října dělalo ráno problémy i autobusům. Podle ředitele Autobusů Karlovy Vary Zdeňka Suchana měly některé ranní spoje zpoždění do 15 minut. "Cestující to ale chápali. Řidiči se museli vyhýbat popadaným větvím a museli jezdit opatrně. Prioritou je ale bezpečnost cestujících," dodal Suchan. 

Sníh a padající stromy komplikovaly dopravu i na hlavním železničním tahu Karlovy Vary – Cheb. Dráhy zde zavedly několik bezpečnostních pomalých jízd. Kvůli nim se vlaky zpožďovaly o deset až 25 minut. Až hodinové zpoždění pak nabíraly vlaky ve směru Cheb – Marktredwitz.

Zasněžené ráno v Habartově na Sokolovsku
Zdroj: Milan Rada/Facebook - Počasí ČT

Obezřetní museli být motoristé na výjezdu z Chomutova na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána.  Podle silničářů ležel na silnici sníh a kamiony tam stály. „Na horách je zcela bezpochyby potřeba dodržovat radu: Bez zimních pneumatik raději nevyjíždějte. I my už máme přezuto,“ konstatoval šéf chomutovských hasičů Petr Klíma.

Východ republiky trápí zhoršené rozptylové podmínky

Na některých místech Moravskoslezského kraje jsou zhoršené rozptylové podmínky. V Českém Těšíně byl imisní limit pro polétavý prach překonán více než dvojnásobně, uvedl ČHMÚ. Průměrné denní koncentrace jsou v rozmezí od 40 do 102 mikrogramů na metr krychlový. Nejnižší hodnotu zaznamenala stanice Třinec-Kanada na Frýdecko-Místecku – což je jediná stanice v regionu, kde mezní hranice nebyla překonána. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou pod limitem.